PREDSTAVLJENE "KRAJIŠKE IZREKE I POSLOVICE" AUTORA AMIRA SIJAMHODŽIĆA

- Kako se moglo čuti sinoć, knjiga "Krajiške izreke i poslovice" donosi preko 90 posto do sada nezabilježenih izraza i poslovica, autentično krajiških

  • AUTOR: klix.ba
  • 19.11.2017 - 08:38
  • 350

BUŽIM, 19. novembra - U Centru za kulturu, sport i informisanje u Bužimu sinoć je održana promocija knjige "Krajiške izreke i poslovice" autora Amira Sijamhodžića.

Knjiga predstavlja etnografsko djelo sa preko 1.000 kratkih narodnih umotvorina koje na specifičan način svjedoče mudrost, pamet i domišljatost krajiškog naroda u proteklim stoljećima. Njen cilj je da svojim sadržajem doprinese širenju spoznaje i saznanja običnim ljudima o bogatstvu krajiške usmene tradicije koja je, nažalost, još uvijek slabo zabilježena.

"Pod umotvorinama se može smatrati sve ono što predstavljaju aforizmi, mudre misli, tvrdnje, uzročice, doskočice, rugalice, pitalice, kletve, šale, pošalice, žalopojke, pa sve do narodnih popijevki koje se mogu čuti u ovom kraju Bosne", rekao je Sijamhodžić za Klix.ba.

Kako se moglo čuti sinoć, knjiga "Krajiške izreke i poslovice" donosi preko 90 posto do sada nezabilježenih izraza i poslovica, autentično krajiških.

"Knjigu sam radio poredeći je sa do sada objavljenim knjigama od Ljubušaka, Vehida Gunića, Zlatka Lukića i nekih drugih autora. Sve ono što su oni zabilježili ja sam to izbacio, izuzev možda 10 posto izreka koje su se stilizirale u Krajini kao druge varijante. No, najveći dio predstavljaju fraze, izrazi i poslovice koje su autentično krajiške", kazao je Sijamhodžić.

Pored navedenog, "Krajiške izreke i poslovice" predstavljaju, kako je istaknuto, čisto krajiški proizvod, budući da je pored Sijamhodžića, kao autora iz Bužima, na njoj radio dizajner iz Bihaća, ilustrator iz Bosanske Krupe, motiv naslovnice kreirao je Bužimljanin, dok je jednu od recenzija napisao cazinski profesor Rašid Durić. Pored Durića, recenziju knjige uradili su dr. Ibrahim Kajan i dr. Nehrudin Rebihić.

Promotorice knjige u Bužimu bile su profesorice Šeherzada Džafić i Almira Džanić sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING