PREDSTAVLJEN JE DOKUMENT ZAJEDNIČKE SOCIO-EKONOMSKE REFORME ZA PERIOD 2019-2022

- Nastao je kao rezultat konsultacija kako na političkom, tako i na stručno-tehničkom nivou. Usaglasila su ga oba bh. entiteta, a cilj ovog dokumenta jesu reforme koje bi za rezultat imale poboljšanje životnog standarda svih građana BiH, te socio-ekonosmki rast

  • AUTOR: rtvusk,vip.hd
  • 14.10.2019 - 08:41
  • 185

BIH, 14. oktobra -  Reformska agenda 2, tako vlasti nazivaju ovaj dokument, trebao bi iznjedriti ono što bh. građani decenijama priželjkuju. Nažalost, do danas reformski zakoni nisu dali previše rezultata, osobito kada je socijalni i ekonomski segment bh. zbilje u pitanju. Ukoliko se ipak provodioci reformi budu pridržavali obećanog, mogućnost koraka naprijed je izvjesna. Jer, stvaranje dokumenta je bio najlakši korak u socio-ekonomskim reformama, kaže premijer većeg bosanskohercegovačkog entiteta Fadil Novalić.

Upravo odliv stanovništva iz BiH je dokaz da protekle reforme koje su usvajale vlade, nisu dale rezultate. Stoga su potrebne i depolitizacije unutar javnih preduzeća. Prvi korak u predviđenim reformama je ubrzan i održiv ekonomski rast, povećanje konkurentnosti privrede i unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

Stručnjaci iz Evropske komisije i Međunarodne zajednice, koji su učesvovali u izradi dokumenta socio-ekonomskog rasta u BiH, kao jedan od najslabijih segmenata u državi, vide zdravstveni sistem, odnosno  sektor zdravstvenog osiguranja. Dokumentom se predviđa niz mjera.

Najavljene reforme uključuju rad svih nivoa vlasti u BiH. Ipak, da bi se krenulo s njima, potrebno je usvojiti niz dodatnih zakonskih rješenja. Obzirom da prije nekoliko dana zbog nepostojanja parlamentarne, dakle političke većine nije održana sjednica najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH, tako su i ove najavljene reforme ipak na čekanju. Opet političkom.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING