INFO

  • NA AERODROM SARAJEVO SUTRA STIŽE MEDICINSKA POMOĆ TURSKE ZA BIH
  • UVAŽIMO PREPORUKE I SAVJETE WHO BIH: ČUVAJMO SEBE I DRUGE...
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU OBLAČNOST
  • MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU MUBAREK NOĆ LEJLETU-L-BERAT
  • ODLUKOM BANJALUČKE BISKUPIJE PRESTAJE SA RADOM SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA KŠC-A U BIHAĆU
  • USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
  • U FBIH 15.331 OSOBA OSTALA BEZ POSLA OD POČETKA PANDEMIJE
  • INSPEKCIJA NA POSLU: UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI ZA 22 SUBJEKTA, SLIJEDE PREKRŠAJNI NALOZI
  • FBIH: NALOZI ZA ISPLATU INVALIDNINA UPUĆENI SU BANKAMA
  • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA RATNOG ODREDA ZA SPECIJALNA DEJSTVA

PRAVNIK NA ČELU KOMISIJE O SUKOBU INTERESA

- Prema Prijedlogu zakona, koji će se 16. januara naći pred poslanicima, o sukobu interesa u institucijama BiH više neće moći odlučivati državni parlamentarci

PRAVNIK NA ČELU KOMISIJE O SUKOBU INTERESA

SARAJEVO, 8.januara - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić u parlamentarnu proceduru uputili su Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Radi se o zakonu koji su krajem prethodnog mandata poslanici Parlamenta BiH izradili uz pomoć Transparency ​Internationala BiH, OSCE-a i Delegacije EU u BiH.

Kako je za Oslobođenje potvrdio jedan od predlagača, poslanik A SDA Jasmin Emrić, o ovom Prijedlogu zakona raspravljat će se 16. januara na sjednici Predstavničkog doma PSBiH. Pojašnjava kako su najveće primjedbe do sada bile na sastav tijela koje provodi Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH.

Komisija za sprečavanje sukoba interesa u institucijama vlasti BiH sastojala se od poslanika Predstavničkog doma i delegata Doma naroda PSBiH, te direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i njegova dva zamjenika. Na taj način se u startu stvara prividni sistemski sukob interesa, jer poslanici i delegati koji su članovi komisije trebaju odlučivati o statusnim pitanjima svojih kolega i to se zaista mora promijeniti, ističe za Oslobođenje Emrić.

Konstatuje kako je ovo bila i najveća primjedba GRECO-a, ali i domaće javnosti.

Evidentna je potreba usaglašavanja postojećeg Zakona sa prihvaćenim međunarodnim standardima i preporukama, kao i ratificiranim međunarodnopravnim instrumentima koji reguliraju oblast sukoba interesa imajući u vidu obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Uspostavljanje nezavisnog, depolitiziranog i profesionalnog tijela za provođenje Zakona, odnosno Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u čijem članstvu ne bi mogle biti osobe koje su u prethodnih pet godina bile članovi bilo koje političke stranke, za Emrića je od velikog značaja.

Buduća komisija bi se sastojala od članova koji bi bili profesionalno angažirani stručnjaci iz pojedinih oblasti, a predviđeno je da predsjednik Komisije obavezno bude pravne struke, kaže Emrić, te napominje kako je do sada velika prepreka radu komisije bio njen neuređen status. Podsjeća i da je zakon neophodan jer je komisija blokirana još od januara 2018. Sada uopće nemamo tijelo koje provodi Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Komisija nije formirana i ne znam ni da li će se formirati, dodaje on.

 

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING