PRAVA NA ČEKANJU: LOGORAŠI JOŠ UVIJEK ČEKAJU NA ZAKON KOJI BI REGULISAO NJIHOV STATUS U BIH

- I pored najvećeg tereta koji su podnijeli za vrijeme rata, boračka populacija često se suočava sa brojnim problemima kod ostvarivanja svojih prava. Među najugroženijim su veterani rata odnosno demobilisani borci koji su, zbog izostanka blio kojeg oblika primanja, na rubu egzistencije. Adekvatan položaj u društvu teško mogu ostvariti i bivši logoraši. Na svoj zakon čekaju godinama a kada pokušaju ostvariti bilo koji oblik obeštećenja za pretrpljenu ratnu golgotu, nailaze na zid...

  • AUTOR: rtvusk
  • 17.08.2019 - 17:07
  • 128

USK, 17. augusta - Općina Ključ ubraja se u sredinu koja je tokom rata i agresije pretrpjela velike ljudske i materijalne gubitke. Bošnjaci su ubijani na najokrutniji način, protjerivani iz svojih domova a značajan broj njih prošao je najzloglasnije srpske logore u Bosanskoj Krajini.

Oni koji su uspjeli preživjeti, nakon rata, nastavili su život van BiH ili su se vratili kućama. Bili su svjedoci u mnogim sudskim procesima protiv lica koja su počinila ratne zločine. Država ih međutim nije adekvatno zbrinula pa još uvijek čekaju na svoj zakon koji bi regulisao njihova prava.

Pravdu nisu uspjeli dobiti ni prilikom podignutih tužbi protiv RS-a za pretrpljenu fizičku i duševnu bol u ratnim kazamatima na teritoriji ovog entiteta. Na području BiH tokom rata od 92. do 95. godine bilo je najmanje 1350 logora, a procjenjuje se kako je u njima kraće ili duže vrijeme bilo zatočeno više od 200 000 osoba. Ovo su podaci što su ih do sada prikupile nevladine organizacije uključene u implementaciju projekata dokumentiranja činjenica o ratnim logorima u našoj zemlji.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING