POVODOM DANA NEZAVISNOSTI PLANINARI POSJETILI LOKACIJE U SANSKOM MOSTU (FOTO I VIDEO)

-Posjeta vodopadu rijeke Blihe i Bobijaškom oku

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.03.2018 - 18:58
  • 1087

BIHAĆ, 2. marta - U povodu  Dana državnosti  planinarska društva iz USK  organizirala  obilazak  prirodnji ljepota Sanskog  Mosta. Zbog visokog snjega i niskih temperatura  planinari su svoje uspone na  planinske vrhove zamjenili  posjetom   vodopadu  rijeke Blihe i  Bobijaškom oku, dvijema  prirodnim atrakcijama kojima se Sanjani ponose.

Sanski biseri,  krški fenomen  Bobijaško oko nalazi se  podno brda Bobije, na širem području Lušci Palanke, mjesta udaljenog 20  kilometara od Sanskog Mosta i vodopad  Blihe  smješten između  naselja Gornji Kamengrad i Fajtovci udaljenih 14 kilometara od  centra  grada, raj su za oči svakog posjetitelja. Osim ljeti, predstavljaju  pravu atrakciju i zimi, kada nepreglednim vrletima zavlada surova klima i kada se ka ovim  prirodnim ljepotama upute  samo pravi avanturisti,  kao što su akteri naše priče koji su željni novih iskustava i  jedinstvenih prizora.

„Svake godine a tako i ove povodom značajnih datuma planinari organizuju pohode i uspone na obližnje planine. Međutim, s obzirom na ove vremenske uslove koji su nas pratili ovih dana, ekstremno niske temperature i visok snijeg, a uzimali smo u obzir i preporuke gorskih službi spašavanja koje su preporučivale da se ne ide na planine jer je to u ovim vremenskim uslovima vrlo rizično zbog mogućih opasnosti kao što su lavine i smrzavanje, donijeli smo odluku da posjetimo dvije predivne destinacije na području općine Sanski Most. Te destinacije su prekrasne u ovo doba godine.“, kaže Nihad Mujagić, član planinarskog društva Runolist iz Bihaća

Kako su nam  sami planinari kazali,  ovo vrijeme idealno je za  posjet ovim destinacijama  naročito  vodopadu Blihe koji sa strmoglavo obara sa  litice visoke  56 metara. 

„Bilo je malo naporno ali kada imamo ekipu onda se mijenjamo jedni prte neko vrijeme a onda ih drugi zamjene.“, kaže Mujagić

Oni najhrabriji usude se i da zađu u pećinu koja se nalazi na dnu uvale u koju voda  ponire, ali se takva avantura ne preporučuje svakome, već isključivo onima koji imaju speleološkog iskustva i odgovarajuću opremu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING