POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA ADAMOVIĆA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KLJUČA

- U optužnici se, između ostalog, navodi da se optuženi Adamović tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Foto: Arhiv
  • AUTOR: Anadolija/foto:arhiv
  • 11.10.2018 - 14:35
  • 113

SARAJEVO, 11. oktobra (AA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Zorana Adamovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zoran Adamović kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području Bosanske krajine i to protiv civila muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Ključ.

Naglašava se da je znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti. Učinio je to na način da je učestvovao u njihovim ubistvima, prisilnom nestanku, te drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnje fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je krajem prošle godine optužnicu protiv Zorana Adamovića (rođen 1963. godine u Ključu), državljanina Srbije, zbog ratnog zločina protiv čovječnosti na području Ključa.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING