POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV ZORANA ADAMOVIĆA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KLJUČA

- U optužnici se, između ostalog, navodi da se optuženi Adamović tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske na području Ključa, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata

Foto: Arhiv
  • AUTOR: Anadolija/foto:arhiv
  • 11.10.2018 - 14:35
  • 269

SARAJEVO, 11. oktobra (AA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Zorana Adamovića tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, prenosi Anadolu Agency (AA).

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zoran Adamović kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, usmjerenog protiv civilnog stanovništva na području Bosanske krajine i to protiv civila muslimanske i hrvatske nacionalnosti na području općine Ključ.

Naglašava se da je znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti. Učinio je to na način da je učestvovao u njihovim ubistvima, prisilnom nestanku, te drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnje fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u ljeto 1992. godine, učestvovao u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Gornji Kamičak, u prisilnom nestanku jednog civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Krasulje, kao i u nezakonitom privođenju, zlostavljanju i ranjavanju jedne osobe iz grupe civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Donji Kamičak.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je krajem prošle godine optužnicu protiv Zorana Adamovića (rođen 1963. godine u Ključu), državljanina Srbije, zbog ratnog zločina protiv čovječnosti na području Ključa.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING