POSLOVNA DELEGACIJA KINESKE PROVINCIJE SHANXI BORAVILA U BIHAĆU

- Kineska privredna delegacija boravila je danas u Bihaću. Riječ je o članovima Nacionalnog vijeća centralne kineske provincije Shanxi čije je težište proizvodnja zdrave hrane ali koja je i poznata turistička destinacija. Upravo na tom polju najviše se danas razgovaralo sa domaćinima, premijerom Mustafom Ružnićem i ministrima privrede i prostornog uređenja. Gosti su pokazali interes i za turističke potencijale USK o čemu ih je više izvjestio direktor NP „Una“ Amarildo Mulić

  • AUTOR: rtvusk
  • 05.06.2019 - 17:13
  • 245

BIHAĆ, 5. juna - Kineska pokrajina Shanxi nalazi se u centralnom dijelu Kine. Smatra se jednom od kolijevki kineske civilizacije zbog čega je pohode turisti širom svijeta. Osim turizma, važi i kao privredno jako područje. Treći su u svijetu po izvozu voća, a značajne rezultate bilježe i na polju medicinske industrije. Visoka delegacija pomenute provincije danas je boravila u USK. U razgovoru sa čelnim ljudima Vlade interesovali su se za USK, njegov položaj i prirodne potencijale.

Domaćin ovog sastanka premijer USK Mustafa Ružnić te ministri privrede i prostornog uređenja upoznali su svoje sagovornike sa najvažnijim aspektima moguće saradnje. Projekti koji su ponuđeni kineskim gostima, gdje se vidi šansa dobre poslovne saradnje dviju regija je proizvodnja čiste električne energije s akcentom na solarnoj energiji, poljoprivredna i ekološka proizvodnja, bihaćki aerodrom ali i drugi investicijski projekti.

Da naš Kanton nije nepoznat u dalekoj Kini, svjedoči i svakodnevni dolazak turista iz ove zemlje. Najviše ih je u posjeti hrvatskom nacionalnom parku Plitvice a veliki broj njih odlučuju se i posjeti Bihać te uživati u prirodnim ljepotama NP „Una“.

Direktor NP „Una“ Amarildo Mulić vidi mogućnosti u poslovnoj saradnji na polju investiranja Kineza u infrastrukturu Nacionalnog parka ali i obnavljanju unske pruge. Pomenuti su i drugi prirodni potencijali poput termalnih voda. Da su ozbiljni u namjeri da iz današnjeg susreta proiziđu dalji koraci u privrednom povezivanju, domaćini i gosti već su najavili skori susret  krajiških i kineskih privrednika gdje se očekuju i konkretni poslovni dogovori najviše na polju proizvodnje eko hrane i razvoja turizma.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVE



PROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING