POSJETILI SMO BIHAĆKU MZ GATA: RADI SE, ŽIVI, ALI I ODLAZI PREMA ZEMLJAMA EU

- Usljed teške ekonomske situacije u našoj zemlji, nemogućnosti zaposlenja i općeg nezadovoljstva stanjem u društvu i značajan broj građana bihaćke prigradske mjesne zajednice Gata u posljednje vrijeme napustio je svoje domove i bolji život potražio u zemljama Europske unije. Od šest do sedam hiljada stanovnika u prijeratnom periodu i neposredno poslije rata, iz Gate se odselila gotovo trećina njih. Naravno, precizne podatke o tome nema niko. No, uprkos svemu, u Savjetu Mjesne zajednice, realizacijom infrastrukturnih projekata mještanima Gate nastoje stvoriti bolje uslove za život...

  • AUTOR: rtvusk
  • 25.08.2019 - 16:41
  • 1784

BIHAĆ, 25. augusta - Gata svakim danom ima sve manje stanovnika koji bolji život traže daleko od ovih prostora. Oni koji su odlučili ostati rade uglavnom u Bihaću, jedan broj njih u državnoj službi. Desetak radnika, mještana Gate zaposleno je u jednom ovdašnjem proizvodnom pogonu osiguravši tako sebi i svojim porodicama egzistenciju. Neki mještani bave se poljoprivredom ali mnogi odustaju jer nisu u mogućnosti dobiti poticajna sredstva, kaže Hasan Pašić, predsjednik Savjeta MZ Gata.

U MZ Gata realizacijom infrastrukturnih projekata, posebno u posljednje dvije godine, građanima žele poboljšati kvalitetu života. Na većem području mjesne zajednice drveni stubovi niskonaponske mreže zamijenjeni su betonskim, dok to još uvijek nije učinjeno u podružnici Mala Peća te još nekim zaseocima. Glavna saobraćajnica koja vodi od Gate prema Bihaću je nedavno obnovljena novim slojem asfalta, ali su još uvijek lokalne ceste u pojedinim područjima dotrajale, oštećene, poput Bistričke ulice koja zahtjeva sanaciju. Vodosnabdijevanje je zadovoljavajuće ali se susreću s određenim problemima.

Vlastitim sredstvima mještani Gate uredili su školsko dvorište i izgradili šehidsko turbe. Pašić ističe kako je u posljednjih deset godina broj učenika smanjen za šezdeset posto jer mnoge porodice odlaze vodeći sa sobom i svoju djecu. Očekuje se da će ovu školsku godinu u Gati pohađati 300 učenika.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING