INFO

 • INSPEKCIJA U FBIH U ROKU JEDNOG DANA OTKRILA VIŠE OD 60 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA, KAZNE 300.000 KM
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GATI: MLADIĆ PREMINUO NA LICU MJESTA
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • ANUBIH: TESKO JE REĆI KOLIKO JE BIH UGROZENA KORONAVIRUSOM
 • ZAKON O ŠUMAMA USK-A ZAHTIJEVA KORJENITE PROMJENE
 • USKORO JAVNI POZIVI ZA LIJEČENJE BORACA I SUFINANSIRANJE DŽENAZA I SAHRANA U FBIH
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • NERADNIM DANOM U F BIH PROGLAŠEN 2. MART 2020. GODINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

POS'O JE DOBAR A PARA LAKA: OPREZ, DŽEPAROŠI SU SVUDA OKO NAS

- Kako bi se turisti upozorili i sačuvali da ne budu opljačkani, na 18 lokacija u Starom Gradu postavljeni su znakovi

POS'O JE DOBAR A PARA LAKA: OPREZ, DŽEPAROŠI SU SVUDA OKO NAS

SARAJEVO, 9. jula - Turistička sezona u Sarajevu je u jeku, a veliki broj turista koji se može vidjeti na ulicama, posebno u starom dijelu grada, pravi je mamac za džeparoše.

Građani se u posljednje vrijeme žale na povećanu aktivnost džeparoša koji koriste svaku priliku i trenutak nepažnje za krađu. Kako bi se turisti i građani upozorili na njihovo povećano prisustvo i sačuvali da ne budu opljačkani, u Starom Gradu na 18 lokacija postavljeni su znakovi.

Prevencija

Njima se daju praktični savjeti kako bi se slučajevi krađe dokumenata, novca i drugih vrijednosti prevenirali i spriječili. Ova akcija uslijedila je nakon što je u februaru Uprava policije MUP-a KS-a objavila uputstvo turistima, a proveli su je nadležni u Prvoj policijskoj upravi, u saradnji sa Općinom Stari Grad.

- Prije nekoliko mjeseci ja i moji saradnici došli smo na ideju da krenemo sa novim inovativnim pristupom rješavanja jednog velikog problema u našem gradu, a to su džepne krađe i krađe provaljivanjem, uglavnom, motornih vozila turista. Kako bismo spriječili pokušaj vršenja krivičnih djela, prvo smo uradili letke, koje smo napravili uz pomoć i podršku Općine Stari Grad i podijelili ih na Baščaršiji prolaznicima, turistima i zanatlijama. Neke smo zalijepili i na stakla prodavnica i na najfrekventijim ulicama, s uputstvom na koji način da građani sačuvaju svoje stvari. A onda smo prije mjesec dobili 20 znakova čiju izradu je također finansirala Općina i postavili 18, a dva će biti postavljena u narednom periodu. Znakovi upozorenja postavljeni su duž cijele Baščaršije, na Atmejdanu, Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, kod Sebilja, u Ferhadiji..., kazao je Safet Šabović, načelnik Prve policijske uprave.

On ističe da postoji blagi otpor pojedinaca koji misle da znakovi pokazuju da se na tim mjestima nalaze lopovi, što nije tačno.

- Znakovima samo pokušavamo upozoriti ljude da se čuvaju lopova, da dobro paze gdje drže stvari i da obrate pažnju oko sebe. Lica koja kradu se pojavljuju kao prosjaci, ima ih i lijepo obučenih, sređenih. Oni obično iskorištavaju gužvu i u paru otvaraju torbe i otuđuju stvari, navodi Šabović.

Prema evidenciji ove policijske uprave, u prošloj godini u Starom Gradu bile su 144 zvanično prijavljene krađe. Međutim, Šabović ističe da ovo nije egzaktan podatak, jer se neke krađe ne prijave.

- Uspjeli smo da trećinu ovih krađa riješimo, nađemo neke otuđene stvari i vratimo vlasnicima. Što se tiče ove godine, u šest mjeseci imali smo blizu 100 ovakvih krivičnih djela. Stiče se dojam da je došlo do povećanog broja krađa, ali nije tako jer je, ustvari, došlo do povećanog broja prijava. Građani su vidjeli da mi radimo i da to ima efekta i onda se svaki taj slučaj prijavi, naglašava Šabović.

On smatra da postavljene oznake upozorenja daju pozitivne rezultate, jer je za trećinu smanjen broj izvršenih krivičnih djela.

- Džeparenje se teško može iskorijeniti. Uvijek će biti onih koji hoće hljeba bez motike. Zato ovim aktivnostima pokušavamo da ovu pojavu svedemo na najmanju mjeru, tvrdi načelnik Prve policijske uprave.

Dobar potez

Građani, pak, s kojima smo razgovarali nisu puno uvjereni da će ta upozorenja smanjiti broj džepnih krađa.

- Primijetio sam ove oznake i dobro je što su postavljene, da građani budu upućeni i čuvaju svoje džepove. Ali da Bog da da bude velikog efekta. Kradljivci su pametni i snalažljivi i nekad se teško sačuvati, ma koliko pazio, mišljenja je Edhem Smajić.

Sanela A. kaže da, na svu sreću, nikad nije bila opljačkana i da je najbitnije izbjegavati velike gužve.

- Džeparenje je zaista postalo veliki problem u gradu. Naročito u javnom prevozu. Te oznake mogu upozoriti turiste da pripaze na svoje stvari, ali ako se sam ne čuvaš i ne držiš dobro otvorene oči, nikakve ti oznake neće pomoći, navodi Sanela.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING