PORODILJSKE NAKNADE: DUGOVANJA DOSTIGLA MILIONSKE IZNOSE

- Pojedini poslodavci iz javnog sektora, na osnovu kolektivnog ugovora, svojim uposlenicama - porodiljama isplaćuju razliku do pune plaće, dok one koje rade u privatnom sektoru to pravo većinom ne ostvaruju

U USK naknada iznosi 50 posto prosječne plaće porodilje
  • AUTOR: rtvusk
  • 11.12.2018 - 19:18
  • 389

BIHAĆ, 11. decembra - Sistem plaćenog porodiljskog odsustva, koji se primjenjuje u BiH, vrlo je šarolik i razlikuje se u entitetima, ali i kantonima. Visina naknade utvrđuje se propisima kantona, što  dovodi do toga da je njihova isplata veoma neujednačena. U nekim kantonima porodilje su čak uskraćene za ovo pravo.

U Unsko-sanskom kantonu naknada iznosi 50 posto prosječne plaće porodilje, ali je problem što su akumulirana dugovanja po ovom osnovu u ranijim godinama dostigla milionske iznose.

Pojedini poslodavci iz javnog sektora, na osnovu kolektivnog ugovora, svojim uposlenicama - porodiljama isplaćuju razliku do pune plaće, dok one koje rade u privatnom sektoru to pravo većinom ne ostvaruju.

Zbog višegodišnjih dugovanja, takvi poslodavci našli su se u problemu. Među njima je i Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona. Refundacija porodiljskih bolovanja kasni, te je dug po ovom osnovu za protekle tri godine prešao 27.000 maraka, što je za ovu kuću vrlo značajan iznos. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING