PORODICE ŽRTAVA NAKON PRESUDE MRĐI I KOKOTU: PRAVDA SPORA ALI DOSTIŽNA

- Goran Mrđa osuđen je na 14 godina zatvora, Milorad Mrđa na osam i Milo Kokot na deset godina zatvora zbog počinjenja krivičnog djela zločini protiv čovječnosti

Sud BiH proglasio Gorana i Milorada Mrđu i Milu Kokota krivima za ratni zločin
  • AUTOR: Anadolija
  • 19.05.2017 - 16:37
  • 774

SARAJEVO, 19. maja (AA) - Sud BiH proglasio je danas Gorana i Milorada Mrđu i Milu Kokota krivima za ratni zločin počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Sanskom Mostu, a porodice žrtava smatraju da je pravda spora ali opak dostižna, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Mrđa osuđen je na 14 godina zatvora, Milorad Mrđa na osam i Milo Kokot na deset godina zatvora zbog počinjenja krivičnog djela zločini protiv čovječnosti. Sud je istovremeno oslobodio krivične odgovornosti Ranka Mrđu zbog nedostatka dokaza.

Goran Mrđa je osuđen zbog ubistva Hasiba Velića, silovanja, zlostavljanja, upada u kuće i druga krivična djela. Milorad Mrđa osuđen je zbog silovanja, a Mile Kokot zbog ubistva Tahira Cerića. Proglašeni su krivim za ratni zločin. Krivi su za različite upade u kuće gdje se nalazilo civilno stanovništvo na području Sanskog Mosta, maltretiranja i nanošenje psihičke i fizičke boli.

Almaz Cerić kazao je da je Milo Kokot dobio deset godina za ubistvo njegovog oca Tahira.

"Ubio ga je ispred mene, desilo se pred mojim očima. Nikada ne možeš dobiti pravu satisfakciju ali zadovoljan sam kaznom. Pozvao je oca, on je izašao i ovaj mu je pucao u predjelu stomaka", prisjetio se Cerić.

Džemal Cerić, sin ubijenog Tahira poručio je nakon izricanja presude da je pravda spora.

"Spora je ali dostižna. Prisustvovao sam svim suđenjima, znači dvije godine i mjesec dana, bio sam na svakom suđenju. Dolazio sam iz Sanskog Mosta. Za mene je satisfakcija da je proglašen krivim, a visina kazne je diskutabilna. Za ubistvo roditelja nema kazne", istakao je Cerić.

Goran Mrđa je dobio najvišu kaznu, a prema riječima Cerića, on je i imao svakakvih nedjela. Mišljenja je da je malo sve ovo što mu se stavlja na teret.

Cerić je naglasio da je i Ranko Mrđa trebao biti osuđen ali je oslobođen jer nije bilo dovoljno dokaza.

Optuženima će u kazni biti uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru.

Izricanje prvostepene presude četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za ratni zločin počinjen na području općine Sanski Most, održano je nakon dvije godine suđenja.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 20. januara 2015. godine optužnicu koja optužene Gorana Mrđu, Milorada Mrđu, Ranka Mrđu i Milu Kokota tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Suđenje optuženima počelo je u aprilu 2015. godine. Tužilaštvo BiH tokom suđenja pozvalo je više od 30 svjedoka,  te uložilo materijalne dokaze kako bi dokazali da su Goran, Milorad i Ranko Mrđa, kao i Mile Kokot učestvovali u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING