INFO

 • U BERLINU ZAVRŠENA MIROVNA KONFERENCIJA ZA LIBIJU
 • ŽENE BREKOVICE – ČUVARI BOSANSKE TRADICIJE
 • OSNIVANJE APELACIONOG SUDA BIH PRIORITET U REFORMI PRAVOSUĐA
 • ŠTA JE OPASNIJE ZA ZDRAVLJE: TERMOELEKTRANE ILI INDIVIDUALNA LOŽIŠTA???
 • MLADI INOVATORI IZ SREBRENICE: MARICA I HARIS OSMISLILI PAMETNI KONTEJNER "SMEĆKO"
 • PORAZ DŽUMHURA NA OTVARANJU AUSTRALIAN OPENA
 • MAJKE SREBRENICE TUŽILE HOLANDIJU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA
 • KAPETANOVA KULA U BIHAĆU: KULTURNO-HISTORIJSKA BAŠTINA SA SVRHOM
 • VLADA USK: U FOKUSU PAŽNJE DEMOGRAFSKA KRETANJA I SISTEMSKO RJEŠAVANJE PROBLEMA
 • RADONČIĆ SUSPENDOVAO DVA POMOĆNIKA MINISTRA SIGURNOSTI
 • UPOTREBOM NOVOG INFORMACIONOG SISTEMA ZAUSTAVITI NELEGALNU SJEČU
 • NA DRUGOJ ZAJEDNIČKOJ UNIVERZITETSKOJ KONFERENCIJI SVOJ ISTRAŽIVAČKI RAD PREZENTOVALI I BIHAĆKI STUDENTI
 • ODGOĐENA TEMATSKA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA PFBIH O STANJU U ZDRAVSTVU
 • HRVATSKA: IZA PONOĆI NEŠTO JEFTINIJE GORIVO
 • EU RAZMATRA ZABRANU TEHNOLOGIJE ZA PREPOZNAVANJE LICA
 • ŽENA I ZDRAVLJE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE I MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA
 • IZVJESNA ADAPTACIJA ODJELJENJA BORAČKO - INVALIDSKE ZAŠTITE
 • UDRUŽENJE ZA ZAŠTITU DEVIZNIH ŠTEDIŠA F BIH REAGUJE..
 • VRIJEME DANAS: U VEĆEM DIJELU ZEMLJE PRETEŽNO OBLAČNO

PORODICA, PRIJATELJI I RATNI SABORCI OBILJEŽILI 27. GODIŠNJICU POGIBIJE SIDIKA SMLATIĆA

- Ratni saborci prisjetili su se danas i brigadira Seada Durakovića, također nosioca najviših ratnih odlikovanja. Prijatelji, ratni saborci, predstavnici gradske i izvrsne vlasti danas su posjetili njihove mezare, položili cvijeće i proučili fatihu...

PORODICA, PRIJATELJI I RATNI SABORCI OBILJEŽILI 27. GODIŠNJICU POGIBIJE SIDIKA SMLATIĆA

BIHAĆ, 12. decembra - U organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Sidika Smlatića, nosilaca najvišeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ i odlikovanja „Zlatni grb s mačevima“.

Ratni saborci prisjetili su se danas i brigadira Seada Durakovića, također nosioca najviših ratnih odlikovanja. Prijatelji, ratni saborci, predstavnici gradske i izvrsne vlasti danas su posjetili njihove mezare, položili cvijeće i proučili fatihu. Također su posjetili i lokalitet Barakovac na Grabežu, gdje je Smlatić poginuo.

Sidik Smlatić je od početka ratnih dešavanja u BiH bio uključen u redove Teritorijalne odbrane, a kasnije Armije Republike BiH. Bio je komandir čete i pomoćnik komandanta za obavještajne poslove bataljona Ljutoč 501. Slavne brigade. Vrijedio je za izuzetno sposobnog, odlučnog i neustrašivog starješinu.

- Prvi put je ranjen na Spahićima, drugi put je ranjen na Golubiću, treći put na Golubiću i nakon te treće rane koja nije ni zacijelila želio je da aktivnom odbranom pomogne borcima jedinica i krenuo je na svoju, praktično da kažem, ruku, iako smo ga na neki način sprječavali da to ne radi, tu se govori o herojstvu koji je samo znao reci za mnom a nikad nije govorio naprijed, takav je bio, - kazao je Edhem Duraković, ratni saborac Sidika Smlatića.

Na mjestu njegove pogibije, na lokalitetu Barakovac na Grabežu, proučena je fatiha i položeno cvijeće. Sidik, kao i drugi brojni heroji koji su položili život za slobodu i opstanak države BiH zaslužuju da se podsjetimo na to vrijeme, da mi, preživjeli borci i komandanti, čuvamo sjećanja na njihovu žrtvu i prenosimo mlađim generacijama, kazao je ratni starješina Mirsad Selmanović.

- Zna medjunarodna zajednica šta se dešavalo, medjutim ako mi to ne tražimo i ne forsiramo..mnogi kažu hajde da zaboravimo taj rat, pa u redu, ja se slažem, ja bih volio prvi da ga zaboravim, ali ne mogu ga zaboraviti, veliko je bilo stradanje ljudi, takva stradanja se ne zaboravljaju, - kazao je Mirsad Selmanović, ratni starješina.

- Mi kroz ovaj lik i djelo ovih heroja, sjećamo se svakako svih naših saboraca, svi dobitnika priznanja, sviju onih koji su položili, mi se nalazimo na Grabežu, svi oni koji su položili svoje živote i na Grabežu i sirom ratišta BiH. Cilj nam je da se ne zaboravi naša borba koja je trajala četiri godine da bi se odbranila država BiH, - kazao je Huse Behrem, predsjednik Udruzenja dobitnika najvisih ratnih priznanja i odlikovanja USK-A

Prisutnima se obratio i Ermin Zulić kantonalni ministar za pitanja boraca i ratnih-vojnih invalida.

- Zahvaljujući samo borcima Petog korpusa, naboljim sinovima, poput Sidika, naš grad i nasa država je odbranjena i naša je sveta dužnost, obaveza, kako ovog ministarstva, kao resornog, za pitanje boraca, ali isto tako svih institucija, udruženja i građana da nikad ne zaboravimo takve ljude koji su dali svoje živote za ovo što mi danas imamo, - kazao je Ermin Zulić, ministar za pitanje boraca USK-a.

Delegacija se zatim uputila na još jedno mjesto pogibije boraca Petog korpusa na Grabežu, a zatim na mezarje Humci gdje su  sahranjeni  ratni komandanti  Sidik  Smlatić  i  Sead  Duraković.

Mislim da smo dužni da se sjećamo njega i njegovih zasluga iz proteklog rata jer zaista su one velike, to posebno znaju gradjani Bihaća i šire a posebno mjestani tzv. Ljutoča, kako smo zvali ljude s prostora Kulen Vakufa, Orašca i Klise i mislim da su mu oni jako zahvalni i najviše u principu svi gradjani USK-a imaju razloga da se sjećaju njega na današnji dan, - kazao je Senad Duraković, rodjak Seada Durakovića.

Sead Duraković, ratni komandant u sastavu 5. Korpusu A RBIH i brigadir Oružanih snaga BiH prije tri godine je tragično izgubio život u Bihaću.

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING