POREZNA UPRAVA FBiH: U PROŠLOJ GODINI NAPLAĆENO 5 MILIJARDI I 190 MILIONA MARAKA JAVNIH PRIHODA

- Kantonalni ured Porezne uprave Bihać u prošloj godini ostvario je dobre rezultate u radu. To se prije svega odnosi na visinu prikupljenih javnih prihoda koji su za skoro 19 miliona maraka veći u odnosu na 2017. godinu. Međutim, iako su ostvarili pozitivne rezultate, uposlenici u ovoj ali i ostalim poreznim upravama upozoravaju na ne bas dobre uvjete u kojima rade. To se prije svega odnosi na niska primanja koja se kreću od 800 do 1600 maraka, što je znatno manje u odnosu na plaće onih koji rade u vanbudžetskim fondovima čiji se budžeti pune zahvaljujući upravo zaposlenicima Poreske uprave

  • AUTOR: rtvusk
  • 27.01.2019 - 17:34
  • 267

USK, 27. januara - Porezna uprava Federacije u 2018. godini naplatila je javnih prihoda u iznosu od oko pet milijardi i 190 miliona maraka.

Više je to sredstava u odnosu na 2017. godinu za 7,5 posto. Gledano po Kantonima, u Unsko-sanskom kantonu po osnovu obaveza prema državi uplaćeno je 319 miliona  što je također više u odnosu na predhodnu godinu, kada su ostvareni prihodi od oko 300 miliona maraka. U Kantonalnom poreznom uredu u Bihaću kažu da je povećanje isključivo rezultat rada uposlenika porezne.

Samo u tkz „brzim kontrolama“ ukupan je izvršeno 1265 pregleda, utvrđen rad bez odobrenja u 108 slučajeva, pronađena su 272 neprijavljena radnika, 81 neistalirani fiskalni uređaj, te neevidentiranje prometa u 429 predmeta. Također zapečaćeno je 235 objekata, te izdato 800 prekršajnih naloga u vrijednosti 1,812 000 maraka. S obzirom na ukupne ekonomske prilike u kantonu, teško da je očekivati dalji rast javnih prihoda, upozoravaju iz Porezne. Sve je više poslovnih subjekata koji smanjuju proizvodnju ili odjavljuju djelatnost.

Iako državi obezbjeđuju prihode za njeno nesmetano funkcionisanje, u Poreznoj smatraju da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Na to su skrenuli pažnju i tokom nedavnog štrajka upozorenja u svim ispostavama u Federaciji. Uzme li se u obzir obim i težina poslova koje rade sa značajno manjim brojem uposlenika, smatraju da njihova primanja trebaju biti veća.

U Kantonalnom poreznom uredu suočeni su i sa problemom nedostatka prostora za rad. Naročito je to izraženo u općinskim ispostavama gdje nerijetko uposlenici rade u svega nekoliko kvadrata prostora.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING