POMORSKA NESREĆA U PULSKOM ULJANIKU: STRAHUJE SE OD ONEČIŠĆENJA MORA

- Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom, navodi se u saopćenju te dodaje kako se vrši nadgledanje situacije

U pomorskoj nesreći nije bilo stradalih
  • AUTOR: Anadolija
  • 13.11.2017 - 17:37
  • 312

PULA, 13. novembra (AA) - Tokom jakog nevremena koje je jutros pogodilo Pulu u Hrvatskoj dogodila se teška pomorska nesreća u pulskoj luci Uljanik, gdje se novogradnja naftne platforme zbog jakih udara vjetra otrgnula sa veza te udarila u motorni brod, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lučka kapetanija Pula izvijestila je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o teškoj pomorskoj nesreći u kojoj nije bilo stradalih, ali je uzrokovala značajnu materijalnu štetu uz moguće onečišćenje mora.

"Jutros, 13. studenoga u 08.30 sati službenici pulske Kapetanije zaprimili su poziv pogibelji od kapetana luke 'Uljanik', koji je dojavio o pucanju privezne užadi na novogradnji 'Apollo', brod - platforma zbog čega je nekontrolirano otplutala prema gatu 'Molo Carbone', gdje su na vezu boravili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Zbog velike vjerojatnosti od sudara plovila osoblje luke odmah je o događaju obavijestilo Lučku upravu Pula, Lučku kapetaniju Pula i agenta Brodospasovih brodova", navode iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Do dolaska službenika Lučke kapetanije, naftna platforma „Apollo“ već je udarila u gat, odnosno u Brodospasov motorni brod „Silni“ na kojem u trenutku udara nije bilo posade.

"Od jačine udara došlo je do nagnuća Brodospasova broda, koji je počeo ubrzano primati more, dok je na brodskoj palubi primijećeno i strujno iskrenje. Na naftnoj platformi za sada je utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat. U pokušaju spašavanja motornog broda 'Silni' od potonuća djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali privezanom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno", navodi se u saopćenju povodom nesreće.

Obzirom da je na brodu ”Silni” u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube. Lučka kapetanije Pula je na mjestu nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša.

"Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom", navodi se u saopćenju te dodaje kako se vrši nadgledanje situacije.

Dodaje se kako su vremenske prilike nepovoljne, uz sjeveroistočni vjetar brzine oko 50 kilometara na sat praćen kišom, što dodatno otežava aktivnosti.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING