POLJOPRIVREDNI ZAVOD USK: KVALITET ANALIZE NEUPITAN

- Proces akreditacije je zahtjevan i skup, a i samo njegovo održavanje košta 10.000 maraka godišnje

  • AUTOR: rtvusk/arhiv
  • 04.12.2017 - 14:51
  • 828

BIHAĆ, 4. decembra - Da li je med patvoren, ali i ostala njegova svojstva, pčelari, potrošači , ali i inspekcijske službe  vrlo jednostavno mogu  saznati u laboratoriju Poljoprivrednog zavoda USK. Uz ovo rade se i ostale analize  hrane  animalnog porijekla  te provjera  kvalitete stočne hrane kao  i  sastav tla. U ovoj ustanovi  posljednjih nekoliko godina posvetili su unaprijeđenju svog rada te sticanju različitih certifikata od koji je najvažnije  posljednje rješenje   o dopuštenju obavljanja različitih analiza Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Hrana animalnog porijekla,odnosno med, te stočna hrana  na provjeru sada može doći u fizikalno- hemijski  laboratorij Poljoprivrednog zavoda. I dosad su se ovdje obavljale analize za koje je bilo potrebno ispuniti niz uvjeta,od onih kadrovskih   do nabavke potrebne opreme. Proces akreditacije je zahtjevan i skup, a i samo njegovo održavanje  košta 10.000 maraka godišnje.

A to što ima  Poljoprivredni zavod sad mogu koristiti svi od pčelara, poljoprivrednika do inspekcijskih službi. Ono što sve ipak najviše zanima je vrijeme trajanja te cijena koštanja analiza. Cijene su prihvatljive, a nalazi  daju zvaničnu  potvrdu da li je proizvod ispravan ili ne.

Ovaj laboratorij  Poljoprivrednog zavoda jedan je od 4 akreditovanih u FBiH. Svojom kvalitetom nametnuli su se  ne samo na području Kantona već njihove usluge traže i iz ostalih krajeva BiH.Nije rijetkost da po uzorke odlaze  i u pogranične krajeve  RH.Potvrda je to da su spremni odgovoriti zahtjevima tržišta kao jedna od specijaliziranih ustanova te time svakako doprinjeti ispravnosti hrane animalnog porijekla.

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING