POLJOPRIVREDA USK: TEMA O KOJOJ SE HITNO MORA RAZGOVARATI U SKUPŠTINI USK

- Za prvu sjednicu Skupštine USK koja se trebala održati u petak neki od novih skupštinskih poslanika pripremili su različite prijedloge koji su trebali biti predstavljeni tokom poslaničkih pitanja. Smanjena poljoprivredna proizvodnja gorući je problem za koji postoji rješenje, a inicijativa o tom pitanju trebala se naći pred poslanicima kako bi se što prije krenulo u saniranje takvog stanja. Prof. Vildana Alibabić poslanica ispred Naše stranke autorica je ovog prijedloga, koji bi se, kako smatra, što prije trebao razmatrati

  • AUTOR: rtvusk
  • 30.12.2018 - 16:59
  • 284

USK, 30. decembra - U USK registrirano je 11.000 poljoprivrednih gazdinstava i više od 500 obrta koji se bave poljoprivredom.

Nažalost sve je manji obim poljoprivredne proizvodnje, i to posebno u stočnom fondu te uzgoju pšenice i kukuruza, što je alarmantno i zahtjeva hitno djelovanje za promjenu ovakvog stanja. S inicijativom Naše stranke koja se upravo bavi ovom problematikom, poslanici nisu bili upoznati na prvom skupštinskom zasjedanju, zbog otkazane sjednice.

Da problema ima i bez strateškog planiranja ne može se ići naprijed svjesni su i poljoprivrednici koji s malom proizvodnjom pokušavaju sebi obezbjediti solidan godišnji prihod. Bejha Medić iz Ključa zajedno sa suprugom posljednjih tri godine uzgaja krastavce. Iako zadovoljna, početni entuzijazam i veću zasađenu površinu morala je smanjiti. Upravo ovakvi mali proizvođači nužno trebaju pomoć države kako bi opstali, jer su najčešće, pored vremenskih neprilika, izloženi i niskim otkupnim cijena svojih proizvoda te sve većem uvozu kojem ne mogu konkurirati.

Nakon provedene temeljite analize o raspoloživim kapacitetima, nužno je isplanirati razvoj svakog pojedinačnog sektora u poljoprivredi, ističe prof. Alibabić. Samo tako može se tačno definirati šta treba proizvoditi na području USK, te kako s kvalitetnim proizvodima biti prepoznat na domaćem ali i stranim tržištima.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING