POLJOPRIVREDA U USK: KAKO SPASITI PREOSTALE RESURSE

- Čini se da na naplatu dolazi, između ostalog i loša politika prema poljoprivrednicima, koji godinama traže da se poštuje zakon kada je u pitanju poticajna politika

Foto arhiv
  • AUTOR: rtvusk
  • 13.11.2018 - 15:04
  • 284

BIHAĆ, 13. novembra - Iz  ovogodišnjeg kantonalnog budžeta do danas je u vidu novčanih podrški poljoprivredi isplaćeno dva milion i 408 hiljada maraka od planiranih četiri miliona i 40 hiljada. 

Ovaj iznos se odnosi na poticaje iz sektora stočarstva i obaveze iz prošle godine. Ostala proizvodnja se obrađuje i čeka na plaćanje.

U Ministarstvu poljoprivrede  ovih dana rade na prikupljanju dokumetacije za  ovogodišnju proizvodnje maline i krastavca kornišona. Podaci o ovogodišnjoj proizvodnji maline se prikupljaju , ali je prema izvještajima i informacijama sa terena, jasno da je ova proizvodnja u najmanju ruku više nego  prepolovljena. 

Prošle godine otkup jagodičastog voća je vršilo 18 otkupljivača, dok se  ove godine taj broj smanjio na samo šest. Postoji bojazan da je ovaj nekad skoro najjači sektor, pred gašenjem, jer su i ove godine značajne površine uništene .

U posljednje vrijeme najdominantnija tema među poljoprivrednicima jeste kako spasiti preostalu proizvodnju u USK, ali i u čitavoj BiH. Čini se da na naplatu dolazi, između ostalog i loša politika prema poljoprivrednicima, koji godinama  traže da se poštuje zakon kada je u pitanju poticajna politika.

Prosta računica kaže kako će  Vlada USK iz ovogodišnjeg budžeta za poticaje izdvojiti tek 1,8 posto, što je daleko od zakonskog okvira.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING