POLITIKA JE PONOVO PODIJELILA BORCE

- Demobilisani borci iz kampa u Sarajevu smatraju da su se protesti isplatili, dok drugi ističu kako će ponovo zavisiti od volje onih koji su na vlasti

  • AUTOR: Oslobođenje,
  • 06.07.2019 - 15:23
  • 470

SARAJEVO, 6. jula - Nakon više od dvije godine protesta, demobilisani borci bi trebali dobiti svoj zakon.

Usvajanje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, te rebalans budžeta koji bi omogućio sredstva za primjenu tog akta trebali bi se desiti naredne sedmice. Naime, Kolegij Predstavničkog doma federalnog Parlamenta zakazan je za ponedjeljak, dok se vanredna sjednica doma, na kojoj bi u paketu trebali biti usvojeni zakon o pravima demobilisanih boraca i rebalans budžeta radi njegove implementacije, očekuje dan kasnije.

Plan B

- Delegati Demokratske fronte u Domu naroda Boriša Krešić i Sandra Imamović podnijeli su inicijativu za održavanje vanredne sjednice Doma naroda isti dan kada bude održana i sjednica Predstavničkog doma, kaže Hajrudin Žilić, član Odbora za boračka i invalidska pitanja Predstavničkog doma PFBiH.

Dodaje da je jedan od legitimnih zahtjeva boraca iz kampa, pored boračkog dodatka koji je u ovom zakonu definisan kao novčana egzistencijalna naknada, te zahtjeva za ukidanje finansiranja različitih boračkih udruženja, bila i javna objava registra.

- Zakon je jasno precizirao da će registar, naglašavam javni registar, biti objavljen na web stranici Ministarstva za boračka pitanja i bit će dostupan svakom zainteresovanom, ko bude želio da ostvari uvid u te podatke, navodi Žilić.

Borci u kampu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, pred nekadašnjim sjedištem federalne Vlade, smatraju da su se protesti isplatili te očekuju usvajanje zakona do 11. jula. Kako kažu, predloženi zakon nekima odgovora, a nekima ne, ali to nije bitno jer će sada postojati osnova koja se može nadograđivati.

- Mislim da ne bismo, da nije bilo ovih protesta, došli do ovog cilja. Mada još ne znamo šta će dalje biti, to ostavljamo pod plan B, pa riješićemo, vidjećemo poslije 11. Plan B uvijek postoji kod boraca, ističe Emira Đulić.

Na pitanje da li se mogu desiti novi protesti, demobilisani borac Zlatan Hadžiibrišević odgovara: “Od nas ne. Ne. Od drugih boraca, možda, koji nisu s nama u kampu i ne borave s nama”.

Dio boraca, pak, vidi predloženi zakon kao instrument novih podjela među boračkom populacijom, jer većinu prava trebaju osigurati kantoni i to u skladu s mogućnostima a ne Federacija. Također, tvrde da su izgubili neka od prava.

Poniženje

- Izgubili smo pravo na liječenje. Borci povratnici se ne mogu liječiti u TK-u. To nam je rečeno ovdje decidirano, kaže Enes Hamidović.

Mirsad Siočić navodi da je “ovo zakon o novom poniženju boraca, u skladu sa mogućnostima, tako bi se otprilike mogao on tretirati”.

- Jer ovaj zakon u suštini nama ništa ne znači. Što je najgore, oni poturaju priču da je bolje bilo kakav zakon, nego biti bez zakona. Ako pogledate sve tačke koje su oni stavili, vidjećete da se ta prava obično odnose na niže nivoe, da ta prava kontrolišu kantoni, tj. njihovi pravilnici ili su u skladu sa mogućnostima. Znači daju ti prava i kažu da će biti realizovana u skladu sa mogućnostima. Znači, ima para - nema para. To nije zakon, kaže Siočić.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING