PODSJEĆAMO NA BRILJANTNO IZVEDENU AKCIJU MUNJA 93

- Prije dvadeset i šest godina - 11. januara 1993. godine pripadnici 105. Bužimske udarne brigade Armije RBiH izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija „Munja 93“. Munjevitim ratnim podvigom u dobro isplaniranoj akciji oslobodili su veliki dio teritorija, te zaplijenili velike količine naoružanja i opreme. „Munja 93“ je ostala zapisana u historiji BiH, kao posebna, a brojnim aktivnostima na poprištu te bitke podsjetilo se na herojstvo i doprinos bužimskih vitezova u odbrani Bosne i Hercegovine

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.01.2019 - 10:12
  • 385

BUŽIM, 12. januara -  Jedanaesti januarski dan, dvadeset i šest godina kasnije. Pijetet i podsjećanje na jednu od najvažnijih i najslavnijih bitaka tadašnje 105. Bužimske udarne brigade. Briljantnom akcijom bužimski su vitezovi ušli duboko agresoru za leđa. Bila je to zapravo prva oslobodilačka akcija branilaca, u kojoj je oslobođen veliki teritorij.

Zaplijenjene su i znatne količine naoružanja, opreme i tehnike. Podsjetilo se ovdje na Kedića glavici, u Bužimu, na herojstvo gazija, na način izvođenja akcije, ali i sve što je ovu brigadu činilo posebnom.

U okviru obilježavanja godišnjice ove akcije upriličen je susret pripadnika jedinica „Hamze“ i „Gazije“ u Zaradostovu i prijem za članove porodica poginulih branilaca. Predstavnici vlasti i boračkih organizacija položili su cvijeće  na Turbetu generala Izeta Nanića i Kedić glavici gdje je odata počast braniocima koji su živote položili za BiH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING