PLENKOVIĆ I ZAEV: HRVATSKA ĆE MEĐU PRVIMA RATIFICIRATI PROTOKOL MAKEDONIJE ZA NATO ČLANSTVO

- Smatramo da je premijer Zaev u nekoliko proteklih mjeseci napravio niz hrabrih i odvažnih poteza koji ovih dana doživljavaju svoju potvrdu kroz različite odluke Sobranja. Očito će da će te odluke, kada budu potvrđene, omogućiti i formalne korake za pristupanje Makedonije u članstvo NATO-a, kazao je hrvatski premijer

Andrej Plenković i Zoran Zaev
  • AUTOR: Anadolija
  • 03.12.2018 - 19:46
  • 458

ZAGREB, 3. decembra (AA) -  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Vlade Makedonije Zorana Zaeva u povodu sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o prvoj posjeti Zorana Zaeva na dužnosti predsjednika Vlade Makedonije Hrvatskoj.

Hrvatska i Makedonija su dvije prijateljske zemlje koje jedna drugoj niz godina pružaju podršku, složila su se obojica premijera.

„Smatramo da je premijer Zaev u nekoliko proteklih mjeseci napravio niz hrabrih i odvažnih poteza koji ovih dana doživljavaju svoju potvrdu kroz različite odluke Sobranja. Očito će da će te odluke, kada budu potvrđene, omogućiti i formalne korake za pristupanje Makedonije u članstvo NATO-a“, kazao je hrvatski premijer.

Plenković je poručio kako će Hrvatska biti među prvim zemljama koje će ratificirati taj protokol i time dati signal Makedoniji za integriranje u sustav kolektivne obrane, kojem Hrvatska već pripada.

Kazao je kako očekuje da se za Makedoniju otvore pregovori za EU članstvo u lipnju iduće godine, istaknuvši kako je to proces koji će od Makedonije zahtijevati puno reformi i angažmana.

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev zahvalio je Hrvatskoj na prijateljskoj podršci Makedoniji na njezinom euroatlanstkom putu.

Zaev je istaknuo kako je proces učlanjenja u NATO Makedonija započela 2008. zajedno s Hrvatskom, te kako nakon deset godina sa zadovoljstvom može ustvrditi da će Makedonija postati 30. NATO članica.

Zaev je izvijestio kako je njegova zemlja postigla značajan napredak u dogovoru sa susjedima, pri tome istaknuvši ostvareno prijateljstvo s Bugarskom te dogovor sa Grčkom koji će, rekao je, nakon 27 godina riješiti identitesko pitanje imena države.

„Vjerujem da će do kraja siječnja Parlament Makedonije dati podršku dogovoru s Grčkom, kada očekujemo i početak ratifikacije od strane Grčkog parlamenta te ratifikaciju protokola od NATO-a“, kazao je Zaev.

Najavio je nastavak borbe za reformu pravosuđa i javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Makedonije iznosi oko 150 miliona eura, pri čemu Hrvatska ima trgovinski suficit, a preko 36.000 Makedonaca posjetilo je Hrvatsku tijekom ove godine.

Obojica premijera naglasili su važnost jačanja ekonomske suradnje dviju zemalja s obzirom na poznavanje proizvoda koji se razmjenjuju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković domaćin je sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji se održava u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. decembra 2018. godine, u Zagrebu.

Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi, a u njezinom je članstvu osamnaest država.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING