PK USK: PREDSTAVLJEN USAID-OV PROJEKT UNAPREĐENJA RADNE SNAGE I PRISTUPA TRŽIŠTIMA

- Realizacijom ovoga projekta u podržanim poduzećima izvoz će biti povećan za 30 % i otvoreno 1.545 radnih mjesta

  • AUTOR: rtvusk
  • 06.12.2017 - 14:52
  • 307

BIHAĆ, 6. decembra - U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona u Bihaću predstavljen USAID-ov Projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima, a domaćoj poslovnoj zajednici detaljno su predstavljene i sve njedove grantovske linije. Projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj, traje tri godine i ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i na regionalna tržišta. Realizacijom ovoga projekta u podržanim poduzećima izvoz će biti povećan za 30 % i otvoreno 1.545 radnih mjesta.

Projekt unapređenja radne snage i pristupa tržištima, ovo prvenstveno namjerava ostvariti putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjm poduzećima, te organizacijama koje predstavljaju poduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade, tekstila i obuće.

Cilj je biti što konkurentniji i dostupniji na europskom i drugim tržištima. Ovo je već treći trogodišnji projekt kojeg PK USK-a implementira zajedno sa USAID-om u posljednjih deset godina.

U narednim godinama radit će se na unapređenju kapaciteta brzorastućih, izvozno orjentiranih i izvozno spremnih malih i srednjih poduzeća dodjelom grantova kroz tri područja intervencije. Radi se o  unapređenju vještina radne snage u ciljnim sektorima, povećanju pristupa tržištima, te poboljšanju kvalitete proizvoda i uvođenju novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju. Krajnji cilj ovoga projekta je povećanje izvoza za trideset posto u poduzećima koja će biti podržana i otvaranje nešto više od hiljadu i po radnih mjesta.

 

   

 

 

 

          

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING