PETNAESTI JULI: IZDVOJILI SMO...

- Krstaši u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalem i razorili ga, umro njemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca, Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske, u Sarajevu umro Zaim Topčić, bh. književnik, pripovjedač i romansijer, u Turskoj pokušan vojni udar koji nije uspio...

  • AUTOR: metro, historija, Oslobodjenje,
  • 15.07.2019 - 07:37
  • 175

SVIJET; 15. jula - U Badenweileru u Njemačkoj 1904. godine umro ruski pripovjedač i dramski pisac Anton Pavlovič Čehov. Nenadmašan majstor atmosfere i dijaloga. Njegove drame i danas su na repertoarima svjetskih pozorišta.

1099. Krstaši u Prvom krstaškom ratu osvojili Jerusalem i razorili ga. Arapi su ga preoteli od krstaša 1187.

1291. Umro njemački car Rudolf I Habsburg, osnivač dinastije Habsburgovaca. Po dolasku na prijesto (1273) dao je članovima svoje familije u posjed Austriju, Štajersku, Kranjsku, Korušku i Tirol, koji su postali habsburške nasljedne zemlje.

1606. Rođen holandski slikar Harmenszoon van Rijn Rembrandt, jedan od najvećih majstora u historiji slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, 300 gravira i 2.000 crteža, uključujući remek-djela kao što su “Noćna straža”, “Izgubljeni sin”, “Čas anatomije doktora Tulpa”.

1795. Marseljeza je zvanično prihvaćena za himnu Francuske.

1865. U Dublinu rođen britanski političar i novinski magnat Alfred Nortclif, vlasnik i jedan od osnivača listova Daily Mirror, Daily Mail i The Times.

1881. Austrijski car Franjo Josip I potpisao je Reskript o ujedinjenju Vojne krajine s kraljevinom Hrvatskom.

1937. Pušten u saobraćaj kanal Moskva - Volga dug 128 kilometara, dubok 5,5, a širok 85 metara, čime je regulisana rijeka, a grad Moskva postao je luka povezana sa pet mora.

1974. Na Kipru vojnim udarom grupe grčkih oficira u Nacionalnoj gardi, pristalica pripajanja Grčkoj, oboren predsjednik Makarios, a vlast je preuzeo Nikos Sampson, bivši lider EOK-a. Makarios je izbjegao iz zemlje.

1983. Jermenski teroristi napali prostorije turske vazduhoplovne kompanije na pariskom aerodromu Orli. Tom prilikom poginulo je šest i ranjeno 46 ljudi.

1990. U Sarajevu umro Zaim Topčić, bh. književnik, pripovjedač i romansijer. Autor je značajnog historijskog romana “Zemlja heretika” koji je profesor Enes Duraković uvrstio u ediciju 100 knjiga bošnjačke književnosti. Objavio je zbirke novela “Nad bezdanom” i “U susret danu”, romane “Grumen sunca”, “Crni snjegovi”, “More među jablanima”, “Dobijeni svijet”, dramu “Sjene jeseni”...

1995. Vojska Šri Lanke okončala je najveću ofanzivu od 1987. protiv tamilskih pobunjenika, tokom koje je poginulo najmanje 300 ljudi.

1996. Prilikom pada holandskog vojnog teretnog aviona u vazduhoplovnoj bazi Eindhoven poginule 32 osobe.

1997. U Miami Beachu na Floridi ubijen Gianni Versace, italijanski modni kreator, jedna od najpoznatijih ličnosti iz svijeta mode krajem 20. vijeka. Zaluđeni obožavatelj Andrew Cunanan, koji je bio osumnjičen za ubistvo, pronađen je mrtav osam dana poslije u sobi na brodu.

2004. Bivši ministar finansija Ruande Emanuel Ndindabahizi osuđen je na doživotnu robiju zbog učešća u genocidu 1994. godine.

2005. Vijeće Okružnog suda u Beogradu osudilo je četvoricu pripadnika paravojne formacije Osvetnici - Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragičevića i Đorđa Ševića na ukupno 75 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 Bošnjaka iz mjesta Sjeverin na istoku BiH.

2016. U Turskoj pokušan vojni udar koji nije uspio. Pokušaj udara je izvela mala frakcija unutar turskih oružanih snaga. Frakcija je pokušala nasilno uspostaviti kontrolu na nekoliko ključnih lokacija i institucija u Ankari, Istanbulu i drugim gradovima koji su pod kontrolom vlade i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tokom udara koji je trajao i tokom noći, poginulo je najmanje 312 ljudi, a ranjeno je oko 1.500. U narednim danima uhapšeno je više od 9.000 ljudi, uključujući vojne službenike, policajce, pravosudne službenike i sl.

2016. Lokaliteti stećaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji proglašeni su svjetskom baštinom UNESCO-a.

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING