PDPFBIH: PRIHVAĆEN NACRT ZAKONA O PIO!

- Opozicija strahuje da će novi penzioneri imati niže penzije

  • AUTOR: bhrt
  • 06.12.2017 - 15:48
  • 381

SARAJEVO, 6. decembra - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

“Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak”, istakao je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.

Predviđeno godišnje usklađivanje penzija

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

“Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji”, naglasio je Drljača.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi sa penzionisanjem policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o PIO.

“Prvo je da se koeficijent pomnoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine penzija utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima”, kazao je Hadžiabdić.

Opozicija strahuje da će novi penzioneri imati niže penzije

Tokom rasprave o Nacrtu zakona o PIO, predstavnici opozicije uputili su zamjerke jer smatraju da će penzije budućim penzionerima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru.

Poslanici “većine” naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje penzionog sistema i redovnu isplatu penzija. O tome da li zakonska rješenja mogu biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to poručili su da se sve kategorije penzionera trebaju istovjetno posmatrati.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING