INFO

 • NA AERODROM SARAJEVO SUTRA STIŽE MEDICINSKA POMOĆ TURSKE ZA BIH
 • UVAŽIMO PREPORUKE I SAVJETE WHO BIH: ČUVAJMO SEBE I DRUGE...
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU OBLAČNOST
 • MUSLIMANI VEČERAS OBILJEŽAVAJU MUBAREK NOĆ LEJLETU-L-BERAT
 • ODLUKOM BANJALUČKE BISKUPIJE PRESTAJE SA RADOM SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA KŠC-A U BIHAĆU
 • USK: POTVRĐENA ČETIRI NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
 • U FBIH 15.331 OSOBA OSTALA BEZ POSLA OD POČETKA PANDEMIJE
 • INSPEKCIJA NA POSLU: UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI ZA 22 SUBJEKTA, SLIJEDE PREKRŠAJNI NALOZI
 • FBIH: NALOZI ZA ISPLATU INVALIDNINA UPUĆENI SU BANKAMA
 • BIHAĆ: PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA RATNOG ODREDA ZA SPECIJALNA DEJSTVA

PATRIOTSKA LIGA USK PRIGODNO OBILJEŽILA GODIŠNJICU OSNIVANJA

- Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ Unsko-sanskoga kantona danas je prigodno obilježio dvadeset i osmu godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine

PATRIOTSKA LIGA USK PRIGODNO OBILJEŽILA GODIŠNJICU OSNIVANJA

USK/BIHAĆ, 10. februara - Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ Unsko-sanskoga kantona danas je prigodno obilježio dvadeset i osmu godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine.

Tom prilikom okupili su se predstavnici vlasti, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, preživjeli pripadnici Patriotske lige kao prve oružane formacije koja je bila preteča Armije R BIH a čiji su slabo naoružani pripadnici pružili prvi otpor agresiji tada daleko nadmoćnijeg neprijatelja, pripadnicima tzv. JNA  i paravojnih formacija. Nakon obilaska mezara dr. Irfana Ljubijankića i centralnog spomen - obilježja na Humcima, završene su danasnji aktivnosti a upriličena je i svečana sjednica Upravnog odbora Patriotske lige USK-a.

Tog 10. februara 1991. godine, nešto više od godinu dana prije izbijanja agresije na domovinu BiH i tadašnji bihaćki okrug, u Bihaću, formirana je Patriotska liga BIH o čemu svjedoči i spomenik podignut svim pripadnicima poginulim u odbrani domovine. Obilježavanje ovog značajnog datuma otpočelo je okupljanjem preživjelih pripadnika Patriotske lige i podsjećanjem na historijsku ulogu koju su njeni pripadnici imali u odbrani BIH od agresije.

Patriotska liga u Bihaću je u svojim redovima imala oko 1.600 pripadnika od kojih su mnogi svoje živote položili braneći BIH. Ove datume je važno obilježavati, te će resorno ministarstvo uvijek podržati ovakve manifestacije.

Formiranju Patriotske lige, u bihaćkoj sportskoj dvorani „Luke“ u to vrijeme, prisustvovao je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH. Prisutno je bilo više hiljada ljudi, a u Bihaću su udareni čvrsti temelji odbrane države BiH, koji su se održali do danas. Današnje aktivnosti završene su učenjem fatihe na centralnom spomen - obilježje na Humcima, a održana je i svečana sjednica Upravnog odbora Patriotske lige USK-a.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING