PATRIOTSKA LIGA USK PRIGODNO OBILJEŽILA GODIŠNJICU OSNIVANJA

- Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ Unsko-sanskoga kantona danas je prigodno obilježio dvadeset i osmu godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.02.2019 - 15:48
  • 323

USK/BIHAĆ, 10. februara - Savez udruženja boraca „Patriotske lige“ Unsko-sanskoga kantona danas je prigodno obilježio dvadeset i osmu godišnjicu Patriotske lige Bosanske Krajine.

Tom prilikom okupili su se predstavnici vlasti, veterani odbrambeno-oslobodilačkog rata, preživjeli pripadnici Patriotske lige kao prve oružane formacije koja je bila preteča Armije R BIH a čiji su slabo naoružani pripadnici pružili prvi otpor agresiji tada daleko nadmoćnijeg neprijatelja, pripadnicima tzv. JNA  i paravojnih formacija. Nakon obilaska mezara dr. Irfana Ljubijankića i centralnog spomen - obilježja na Humcima, završene su danasnji aktivnosti a upriličena je i svečana sjednica Upravnog odbora Patriotske lige USK-a.

Tog 10. februara 1991. godine, nešto više od godinu dana prije izbijanja agresije na domovinu BiH i tadašnji bihaćki okrug, u Bihaću, formirana je Patriotska liga BIH o čemu svjedoči i spomenik podignut svim pripadnicima poginulim u odbrani domovine. Obilježavanje ovog značajnog datuma otpočelo je okupljanjem preživjelih pripadnika Patriotske lige i podsjećanjem na historijsku ulogu koju su njeni pripadnici imali u odbrani BIH od agresije.

Patriotska liga u Bihaću je u svojim redovima imala oko 1.600 pripadnika od kojih su mnogi svoje živote položili braneći BIH. Ove datume je važno obilježavati, te će resorno ministarstvo uvijek podržati ovakve manifestacije.

Formiranju Patriotske lige, u bihaćkoj sportskoj dvorani „Luke“ u to vrijeme, prisustvovao je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH. Prisutno je bilo više hiljada ljudi, a u Bihaću su udareni čvrsti temelji odbrane države BiH, koji su se održali do danas. Današnje aktivnosti završene su učenjem fatihe na centralnom spomen - obilježje na Humcima, a održana je i svečana sjednica Upravnog odbora Patriotske lige USK-a.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING