PATRIOTIZAM NA RUBU EGZISTENCIJE: BORAČKA UDRUŽENJA NEZADOVOLJNA NAGOMILANIM DUGOVANJIMA

- Prilikom nedavnog sastanka predstavnika boračkih udruženja sa resornim ministrom, razgovaralo se o nizu problema s kojima se suočava ova populacija. Njihovo rješavanje svakako će ovisiti i o budzetu za ovu godinu čiji se nacrt ubrzano priprema. Prema planu predviđen je iznos od 4 miliona, što je svakako nedovoljno s obzirom da je samo dug iz prethodnih godina skoro 3 miliona maraka. Ministarstvo za boračka pitanja kao i ostala ministarstva u Vladi USK svoje tekuće obaveze morati će uskladiti s aktuelnom ekonomskom situacijom

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.02.2019 - 16:46
  • 385

USK, 10. februara - Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja u Vladi USK, na nedavnom sastanku suočio se sa nezadovoljstvom predstavnika boračkih udruženja, od kojih su mnoga u 2018. godini funkcionirala bez sredstava.

Rezultiralo je to i ogorčenjem nekadašnjih boraca koji u sve manjem broju prisustvuju obilježavanju značajnih datuma i godišnjica. Nagomilane dugove iz ranijih godina potrebno je što hitnije rješavati, iako će to biti teško ostvarivo jer je planirani budžet za ovu godinu značajno smanjen.

Dugovi nažalost postoje i za neke ključne ustanove i udruženja poput onog za Fondaciju za pružanje pravne pomoći pripadnicima boračke populacije koja je osnovana 2013-e godine. Skoro 450 svjedoka i osumnjičenih od koji su mnogi zbog sudskih postupaka dovedeni na sami rub egzistencije, trebaju pomoć državnih ali i kantonalnih vlasti u finasiranju ovih troškova.

Finansijska sredstva jesu ključna i u postupku promjene svijesti o statusu koju branioci danas imaju, jer su uglavnom na marginama društvenih zbivanja. Pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, blaćenje oslobodilačke borbe, razlozi su zbog koji je nužno reorganizirati mnoge stvari kako se u budućnosti ne bi zaboravile. Hoće li se ostvariti dobivena obećanja, pokazat će vrijeme.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING