INFO

 • INSPEKCIJA U FBIH U ROKU JEDNOG DANA OTKRILA VIŠE OD 60 NEPRIJAVLJENIH RADNIKA, KAZNE 300.000 KM
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U GATI: MLADIĆ PREMINUO NA LICU MJESTA
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • ANUBIH: TESKO JE REĆI KOLIKO JE BIH UGROZENA KORONAVIRUSOM
 • ZAKON O ŠUMAMA USK-A ZAHTIJEVA KORJENITE PROMJENE
 • USKORO JAVNI POZIVI ZA LIJEČENJE BORACA I SUFINANSIRANJE DŽENAZA I SAHRANA U FBIH
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • NERADNIM DANOM U F BIH PROGLAŠEN 2. MART 2020. GODINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

PALMER: VAŽNO JE DA BIH PREDA ANP

- Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao da SAD podržava nedavni dogovor političkih lidera i da je budućnost BiH vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD-om

PALMER: VAŽNO JE DA BIH PREDA ANP

SARAJEVO, 15. augusta -   Palmer je rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), te da vjeruje kako Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku poput one da će u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu. 

Upitan da komentira nedavni dogovor bh. političara o formiranju vlasti, kao i činjenicu da se 10 dana nakon toga ništa nije promijenilo, Palmer je odgovorio kako smatra da je pozitivan razvoj događaja to što su se lideri tri velike stranke okupili i utvrdili kompromis kao put naprijed kad je riječ o Evropskoj uniji (EU), NATO-u i formiranju vlasti.

"Razumijemo da postoje diskusije o tome kako će taj dogovor postati operativan. Posebno razumijemo da su članovi Predsjedništva Komšić i Džaferović jasno dali do znanja da žele dogovor o podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, kao dio sporazuma o formiranju vlasti. Podržavamo njihovo pravo na to. Nadamo se da će se Predsjedništvo okupiti i dogovoriti o putu prema naprijed koji svima odgovara" – kazao je Palmer.

Po njegovim riječima, ono što je važno u politici jeste da ljudi odrede svoje stavove, iznesu ih i zatim pregovaraju o kompromisu na putu prema naprijed. To je, dodao je on,  nešto od temeljnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

" Postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO-u. Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU" – smatra Palmer.

Odgovarajući na pitanje da li je dovoljna reducirana verzija ANP-a o kojoj se govori, kazao je da je to do BiH, te da je država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO-om kao institucijom.

" Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO-u u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru. NATO donosi puno toga i može pomoći BiH da ojača svoje sposobnosti u ovim vrlo važnim područjima. I smatramo da će te reforme olakšati napredak ka članstvu u EU" – kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike. 

Upitan u vezi sa Dodikovom izjavom da će, ako u roku od 30 dana ne bude postignut dogovor o vlasti, u pitanje dovesti nadležnosti, koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entitetskog na državni nivo poput pravosuđa, oružanih snaga ili poreza, Palmer je odgovorio kako ne misli „da će takve prijetnje zaista pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru“.

" Tako da se nadam da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli" – naveo je on.

Na pitanje da li misli da je potreban Dayton 2 ili neka vrsta poboljšanja Daytonskog sporazuma, kazao je da ono što je jasno jeste da su BiH potrebne reforme. Potrebne su joj ekonomske reforme i političke reforme. I to je nešto što narod BiH ima svako pravo da očekuje od svojih lidera.

" To nije lako, to je teško učiniti. Da je lako, mislim da bi lideri već pronašli put prema dogovoru. Ali Sjedinjene Države se i dalje nude kao partner BiH. Podržali bismo proces reformi koji bi prihvatile političke partije i lideri u BiH. I voljeli bismo vidjeti reforme koje su potrebne da BiH krene ka evropskoj i euroatlantskoj budućnosti "– kazao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike. 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING