OTVORENA MANIFESTACIJA SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA 2019

- Dvadeset i četvrta manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” svečano je otvorena. Manifestacija je započela svečanim prijemom, posjetom Muzej sobi 505. Viteške brigade, te posjetom turbetu generala Izeta Nanića i poginulim pripadnicima 505. Viteške brigade gdje je proučena fatiha i Ja'sin

  • AUTOR: rtvusk,Općina Bužim
  • 05.08.2019 - 09:12
  • 226

BUŽIM, 5. augusta - Ovogodišnju dvadeset i  četvrtu  manifestaciju otvorio je općinski načelnik Mersudin Nanić, koji je u svom obraćanju, između ostalog naglasio:

Manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ koja se obilježava svake godine od 4. do 15. augusta, jeste kontinuitet našeg pamćenja iz naše bliže historijske prošlosti na agresiju koju smo doživjeli u periodu 92-95. Ovo je manifestacija u kojoj su nam pomiješani osjećaji slave, herojske borbe, viteške pobjede, slobode i tuge boli za našim šehidima i generalom Izetom Nanićem. U protekloj agresiji mi nismo bili samo žrtve, mi smo i pobjednici, jer naš opstanak je ustvari naša pobjeda. Naša obaveza je da generacije koje dolaze budu odgajane na istini žrtve i na istini pobjede. Zato su nam potrebne ovakve manifestacije i ovakva okupljanja. Mi svoju manifestaciju već 19. godina počinjemo Božijom riječju i to je nešto specifično za ovakva obilježavanja. Ja koristim priliku da čestitam MIZ Bužim na organizaciji kao i Organizacionom odboru na ovogodišnjoj organizaciji manifestacije. Danas smo podigli zastavu naše domovine Bosne i Hercegovine iznad našeg viteškog grada Bužima u ime svih šehida, ratnih vojni invalida, demobilisanih boraca 505. viteške brigade, a sve u znak slobode koju danas uživamo. Ovo je samo mali znak i poruka svima koji udaraju na temelje naše domovine da mi u Bužimu volimo svoju domovinu i da smo opredjeljeni da čuvamo i očuvamo svoje vrijednosti. Iskreno se nadam da će se zastava naše domovine vioriti iznad Bužima sve do Sudnjeg dana i da ćemo svi živjeti u miru i slobodi i zajednički graditi naš Bužim. Stoga neka nam opći interesi budu iznad ličnih, budimo jedni za druge a ne jedni protiv drugih. U to ime dvadeset i četvrtu manifestaciju Slobodarski dani viteškog grada Bužima proglašavam otvorenima“.

Dvadeset i četvrta po redu manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima tradicionalno je otvorena sa Večeri Kur'ana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim na platou ispred Osnovne škole “Bužim“  Ovaj poseban događaj tradicionalno okuplja učače Kur'ana iz cijele Bosne i Hercegovine i regije, a ove godine nekoliko hiljada Bužimljana je uživalo u učenju Kur'ana hafazia Omera Zulića, Amara Đikića, Senahida Makića, Mirze Ganić, Muhameda Žutića,  Dževada Šahinovića, Terima Fajkovića i Jasina Kovačevića.

Prisutnima su se na početku programa obratili i muftija bihaćki hafiz Mehmed ef.Kudić i muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović u svojstvu izaslanika reisa Kavazovića. Na platou Osnovne škole Bužim prije početka manifestacije svečano je otvorena Šehidska česma koju je izgradio rahmetli Ljubijankić Ismet.

Nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imalo je priliku uživati u učenju Kur'ana.

Za danas je planiran pohod Put bužimskih vitezova - Bužim - Mrazovac - Jezero - Latinovac - Ćorkovača.

Zatim obilazak mjesta pogibije  generala Izeta Nanića, Vijenac, Republika Hrvatska. U 17 sati, nakon ikundije namaza, planiran je Tevhid na platou Ćorkovača, MIZ Bužim, te u večernjim satima  malonogometni turnir "Izet Nanić",Velika sala JU Centar za kulturu,sport i informisanje"Bužim.

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING