INFO

  • ČAVARA: TEŠKO ĆE SE STEĆI UVJETI ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA
  • KRIZNI ŠTAB ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA - PRESJEK TRENUTNOG STANJA U UNSKO – SANSKOM KANTONU
  • HRVATSKA NA KORAK DO GRADNJE ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG OTPADA
  • U BANJOJ LUCI U PETAK UJUTRO OPĆA ZABRANA KRETANJA ZA MLAĐE OD 65 GODINA
  • IZ BIHAĆA ZA SARAJEVO POSLANA NOVA 34 UZORKA
  • MMF ZA BIH SPREMIO 165 MILIONA EURA, PRIORITET ZDRAVSTVO I EKONOMIJA
  • PRIVREMENO ZATVARANJE POGRANIČNIH PRIJELAZA IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO, NA PODRUČJU KRAJINE SUNČANO
  • ZBOG KORONAVIRUSA U AUSTRIJI 200 HILJADA LJUDI OSTALO BEZ POSLA
  • POČELA GRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA SA SRBIJOM KOD BRATUNCA

OTVORENA BIRALIŠTA: GRAĐANI ISTANBULA NA PONOVLJENIM IZBORIMA BIRAJU GRADONAČELNIKA

- Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja poništila rezultate prethodnih izbora za gradonačelnika Istanbula, nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona. Prema podacima YSK-a, pravo glasa na današnjim ponovljenim izborima u Istanbulu ima 10.560.963 registrirana birača, koji će moći glasati na 31.342 biračka mjesta

OTVORENA BIRALIŠTA: GRAĐANI ISTANBULA NA PONOVLJENIM IZBORIMA BIRAJU GRADONAČELNIKA

ISTANBUL, 23. juna  - Građani Istanbula će danas izaći na birališta i na ponovljenim izborima birati gradonačelnika, a za ovu funkciju borit će se kandidat Narodnog saveza (CHP i IYI Parti) Ekrem Imamoglu i kandidat Narodne alijanse (AK Parti i MHP) Binali Yildirim. 

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati prethodnih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju. Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 754 biračka mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni. 

Prema podacima YSK-a, pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu ima 10.560.963 registrirana birača, koji će moći glasati na 31.342 biračka mjesta. Birališta će biti otvorena u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, a građani Istanbula će moći glasati do 17:00 sati.

Ekrem Imamoglu kandidat je Narodnog saveza, koji okuplja opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) i IYI Partiju, dok je Binali Yildirim kandidat Narodne alijanse, koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Građani Turske su u nedjelju, 31. marta ove godine, birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina, te gradska ili provincijska i opštinska vijeća, ali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca. Na izborima u Turskoj učestvovalo je 12 političkih stranaka, a građani su birali lokalnu vlast na mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je oko 57 miliona građana. 

Najneizvjesnija izborna utrka za gradonačelničku poziciju dogodila se u Istanbulu, gdje je kandidat CHP Imamoglu imao svega nekoliko hiljada glasova više u odnosu na kandidata AK Partije Yildirima. 

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) potom je, 16. aprila, podnijela zahtjev izbornoj komisiji Turske tražeći poništavanje i ponavljanje izbora za gradonačelničku funkciju u Istanbulu, ukazivajući na određene neregularnosti tokom izbora.

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ali Ihsan Yavuz izjavio je da postoje određene sumnje u vezi s ponovnim prebrojavanjem glasova u Istanbulu nakon lokalnih izbora održanih 31. marta. 

Dan kasnije, 17. aprila, Ekrem Imamoglu, kandidat Republikanske narodne partije (CHP), preuzeo je certifikat za gradonačelnika od Izborne komisije Istanbula. 

Na sjednici Vrhovne izborne komisije Turske, 6. maja, većinom glasova (7:4) je prihvaćena žalba Stranke pravde i razvoja (AK Parti), koja se odnosila na određene neregularnosti i nezakonitosti na izborima za gradonačelnika u Istanbulu održanim 31. marta, čime su poništeni rezultati prethodnih izbora za gradonačelnika Istanbula i naređeno ponavljanje izbora za tu funkciju.

YSK je odlučio da se ponovljeni izbori za gradonačelnika u Istanbulu održe u nedjelju, 23. juna, a za vršioca dužnosti gradonačelnika imenovan je guverner Istanbula Ali Yerlikaya. 

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING