OTVOREN NOVOSADSKI PRIVREDNI SAJAM: BIH PREDSTAVLJA SVOJU PONUDU I POTENCIJALE

- BiH zemlja partner Međunarodnog pojoprivrednog sajma

  • AUTOR: Anadolija
  • 13.05.2017 - 20:05
  • 531

NOVI SAD, 13. maja (AA) - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorio je danas 84. Međunarodni poljoprivredni sajam, najveću manifestaciju iz oblasti agrobiznisa u ovom dijelu Evrope. Ove godine na sajmu učestvuje 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner je Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

"Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije podbacila. Smatram da je međunarodna saradnja u ovoj oblasti izuzetno važna, naročito na regionalnom nivou", rekao je Ivica Dačić, zahvaljujući se Bosni i Hercegovini, ovogodišnjoj zemlji partneru sajma.

Opredjeljenost za jačanje ekonomskih političkih odnosa i svih vidova saradnje potvrđuje činjenica da je Srbija svake godine zastupljena i na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu i Jahorina biznis forumu, jer te manifestacije Srbija prepoznaje kao dobru priliku za unapređivanje saradnje.

"Partnerstvo BiH na našem sajmu poljoprivrede potvrđuje i činjenica da je poljoprivreda jedna od najvažnijih oblasti u odnosima dvije države. Više od trećine naših proizvoda u Bosni i Hercegovini i jedna petina proizvoda iz BiH i Srbiji čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi", naglasio je Dačić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo što je BiH zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma i da je impozantniji podatak od velikog broja izlagača i zemalja koje su predstavljene u Novosadskom sajmu, samo trajanje sajma koji ove godine bilježi svoje 84. izdanje.  On je kazao da je Bosna i Hercegovina predstavljena je u Hali 1 na jedinstvenom štandu sa 28 izlagača.

"Mi smo i inače partneri i trudimo se da radimo partnerski i zajednički mnogo bolje i sad sam uvjeren da je Vijeće ministara donijelo dobru odluku kada je odlučio da budemo zemlja partner ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma, i što je na ovaj način odlučilo da podrži dalje jačanje dobrih veza sa Srbijom, a istovremeno promoviše naše poljoprivredne proizvođače i našu prehrambenu industriju", rekao je Crnadak.

On je naglasio da je godišnja vanjskotrgovinska razmjena BiH sa Srbijom oko 1,5 milijardi eura i da je Srbija prvi vanjskotrgovinski partner u regiji, a druga država od svih zemalja u svijetu i izrazio uvjerenje da će ovaj događaj pojačati intenzitet saradnje dvije države.

Crnadak je napomenuo da i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju zajednički geopolitički cilj da budu članice Evropske unije i da dvije zemlje sarađuju na realizaciji tog cilja, ali i na pitanjima koja život znače za ljude u dvije susjedne zemlje.

"Imamo dodatni razlog za tu saradnju, a to su izuzetno dobre, prijateljske i emotivne veze Srbije i Republike Srpske i odnose s Banjalukom, Sarajevom i Mostarom koje ima Srbija. Sve te odnose stavićemo u funkciju boljeg života svih ljudi koji žive i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini", zaključio je Crnadak.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnji sajam za 10 procenata veći po broju izlagača u odnosu na prošlogodišnji, kao i da je ove godine veća ponuda poljoprivredne mehanizacije nego lani. Od novina ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma istakao je aukciju stoke, ali i dane karijere u agrobiznisu gdje će zainteresovani imati prilike i da na sajmu nađu zaposlenje.

Dva ministra vanjskih poslova sa najvišim predstavnicima Autonomne Pokrajine Vojvodine i grada Novog Sada obišli su pojedine izlagače u Novosadskom sajmu, a onda na štandu Bosne i Hercegovine održali konferenciju za novinare, na kojoj su izrazili želju da će jačati saradnja dvije države posebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić rekao je da je na štandu BiH predstavljen samo dio potencijala i ponude koju ove zemlja ima u oblasti prehrambene industrije.

"Osim što ćemo prezentovati potrošačima svoje proizvode, očekujem da će i investitori vidjeti da možemo i mi u BiH da proizvodimo i da možemo zajedno da nastupimo sa Srbijom na trećim tržištima. Mi smo to već stidljivo počeli zajedničkim nastupom u Turskoj, zajedničkim izvozom voća u Rusiju i Kinu. Nadam se da će dogodine biti mnogo bolje, ali ovo je početak", naglasio je Vasić.

Nakon konferencije ministar vanjskih poslova BiH Crnadak ispalio je preko daljinske navigacije iz sajamske hale protivgradnu raketu iznad Kruševca, što je, kako je objašnjeno, simbol dobre saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti pojloprivrede.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING