OSTROŽAC I OVE GODINE DOMAĆIN KOLONIJI SKULPTORA

- Jedna od najvažnijih manifestacija u USK, BiH ali i regionu tradicionalna, višedecenijska, Kolonija skulptora „Ostrožac“, ove godine počinje 23. maja. Doalazak na koloniju najavili su brojni umjetnici iz BIH, Hrvatske i Slovenije, a kao što je uobičajeno učešće će uzeti i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, koji rade svoje završne diplomske radove u kamenu bihacitu

  • AUTOR: rtvusk
  • 20.05.2019 - 18:36
  • 263

CAZIN, 20. maja - Jedan od najljepših starih gradova u BiH, Ostrožac kod Cazina i ove godine pohodiće renomirani bh.  i inozemni umjetnici, učesnici jedinstvenog, orginalnog i referentnog kulturnog događaja, Kolonije skulptora Ostrožac. Tradicionalno u svojevrsnoj koloniji pod vedrim nebom učestvovat će i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva pod rukovodstvom nastavnika Samira Sućeske, te lokalni umjetnici.

Unutar zidina Starog grada Ostrožca, inače nacionalnog spomenika BiH nalazi se park skulptura, pomno kreirana zbirka orginalnih radova koji odražavaju kreativan i umjetnički izraz učesnika kolonije od 60-tih godina prošlog vijeka do danas. Posebna vrijednost Kolonije su skulpture koje ostaju u trajnom vlasništvu JU „Kulturni centar“ Cazin i Starog grada Ostrožac, kao njegov sastavni dio. Ovu jedinstvenu koloniju pod vedrim nebom pored raznih umjetnika, kipara, slikara, pisaca i historičara posjećuju i turisti, kojih je svake godine sve više. Razlog je to više da se radi na promociji ovog, za razvoj kulturnog turizma veoma vrijednog i značajnog događaja.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING