OPASNE INFILTRACIJE KINE

- U Dubrovniku se održao deveti po redu samit takozvanog formata 16+1. Heterogeni klub koji čine više evropskih zemalja i Kina je vrlo opasan za Evropsku uniju, smatra urednik DW-redakcije na rumunjskom Robert Schwartz

  • AUTOR: Robert Schwartz/DW
  • 14.04.2019 - 10:01
  • 578

BERLIN, 14. aprila - Nema par dana kako su Evropska unija i Kina na samo sedam stranica zapečatile svoju ekonomsku suradnju. Ona bi trebala biti proširena i be bi smjelo biti diskriminacije.

Kina se želi otvoriti i neće stalno inzistirati na transferu tehnologija. Kada je riječ o državnim subvencijama, trebalo bi važiti međunarodno pravo. Kako će, kada i hoće li ova zajednička izjava koju su u utorak u Bruxellesu potpisali kineski premijer Li Keqiang i glavni predstavnici EU-a uopće biti provedena - ne zna se.

Takva regulacija sigurno nije bila u središtu sastanka kineskog premijera s glavnim predstavnicima 16 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope. U Dubrovniku, hrvatskom "biseru Jadrana", od četvrtka govorilo se samo o poslu. I o daljoj gradnji kineskog "Novog puta svile".

Kineske milijarde bi trebale ojačati regiju

Taj format se zove "16+1" i svoju premijeru je imao 2012. u mađarskoj prijestolnici Budimpešti. Od tada je polako, ali sigurno dobivao zamah. Sada se tu radi o projektima vrijednima milijarde u gotovo svim vitalnim oblastima bivših komunističkih zemalja: infrastrukturi, tehnologiji, teškoj industriji, stanogradnji, energiji i poljoprivredi - spektar je sveobuhvatan.

Interesantan je sastav tog kruga: jedanaest država je u Evropskoj uniji, od toga pet u eurozoni, četiri države vode pristupne pregovore s EU-om, a jedna od njih je pred pristupom. Vrata prema jugoistočnoj Evropi su pirejska luka u Grčkoj koja se od prije nekoliko godina nalazi pod kontrolom Kineza. Ako se sve bude odvijalo po planu, Grčka će se pridružiti tom formatu kao sedamnaesta zemlja.

Mamutski projekti podrivaju EU

No, Kini odavno nije važan samo novac ili ekonomska ekspanzija na te zemlje. Milijardski krediti i investicije donose i politički profit. Pekinška strategija očito uspijeva. Tako je grčka vlada prošle godine blokirala zajedničku izjavu 28 članica EU-a kojom je trebalo osuditi katastrofalnu situaciju ljudskih prava u Kini. Kina se može pouzdati u svoje partnere.

Dubrovnik, nekada značajno čvorište trgovačkih puteva u Sredozemlju, sada bi trebalo potpomoći mamutski kineski projekt u Europi. Europska unija i SAD će i dalje samo promatrati što se događa i morati konstatirati da vanjskopolitički utjecaj Kine nezadrživo raste. Bruxelles je ponovno izrazio bojazan da će Peking svojim velikim projektima u srednjoj i jugoistočnoj Evropi podriti jedinstvo EU-a.

Nema sumnje da su tim zemljama hitno potrebni projekti. Evropska unija i SAD su pomogli da regija dobije ekonomski polet, ali su za to uvijek postavljali uvjete i pravila koja se moraju poštovati. Kinu nije briga za ta pravila i ona tako svojim postupanjem ide na ruku nacionalistima i populistima. Novi put svile stavlja van snage demokratske i vrijednosti pravne države - i to usred Evrope. Tu bi Evropi moralo pasti na pamet nešto više od izjave na sedam strana.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING