ODRŽANA ZAJEDNIČKA SJEDNICA VLADE USK I DELEGACIJE VLADE F BIH

- Razgovarano je ulaganjima u naš kanton i programu javnih investicija kojeg će, revidiranog, Kantonalna vlada proslijediti višem nivou. O kojim projektima se konkretno radi, nismo doznali

  • AUTOR: Aldijana Hadžihajdarević
  • 11.01.2017 - 12:18
  • 259

BIHAĆ, 11. januara - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je održala zajedničku proširenu sjednicu kojoj su prisustvovali članovi delegacije Vlade Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

Razgovarano je ulaganjima u naš kanton i programu javnih investicija kojeg će, revidiranog,  Kantonalna vlada proslijediti višem nivou.  O kojim projektima se konkretno radi, nismo doznali.

Premijer Fadil Novalić je kazao da je ovogodišnjim federalnim budžetom planirano  direktno izdvajanje oko tri miliona KM za USK. Prioritet Vlade Federacije je putna infrastruktura.

Loša cestovna povezanost unutar našeg kantona, ali i prema centru države izdvojena je kao jedan od gorućih problema u ovom dijelu BiH.  Za stanovništvo USK ovo nije novost, jer se o putu Bihać – Bosanska Krupa,  preko srbljanskog platoa,  govori od završetka rata. Ovaj putni pravac ponovo se našao na listi prioriteta Vlade Federacije, a izgradnja će biti finansirana ž iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i EIB-a.

U čijem interesu je Unska pruga i da li ona uopće zanima nekoga osim onih koji uz nju žive, glasilo je novinarsko pitanje. Premijer Novalić ističe da rentabilnost pruge ovisi od hrvatske strane i odluke šta će biti sa kninskim dijelom pruge. S druge strane, uložena dva miliona KM u njenu elektrifikaciju u dolini Une tokom prošle godine pokazalo se kao ekonomski neopravdana investicija, kaže premijer Novalić.

Premijer FBiH najavljuje da će Federalna vlada za USK u ovoj budžetskoj godini direktno  izdvojiti dva miliona KM, a nastojat će, kaže, milion KM izlobirati za Kantonalnu bolnicu. Pored toga,  oko 40 posto ukupnih sredstava namijenjenih za poljoprivredni razvoj doći će u USK, a sufinansirat će se  nastavak projekta KfW u Bihaću.

Za program javnih investicija od 2017 – 2019. godine, koji je prethodna Vlada Kantona dostavila na federalni nivo, rečeno je da nije usvojen na zvaničnoj sjednici Vlade i da nije sadržavao projekte od interesa za kanton. Vlada Huseina Rošića zatražila je još 15 dana kako bi revidirala program i dostavila ga Vladi Federacije.

Iako nije konkretno rečeno o kojim projektima se radi, premijer Rošić naglašava da su u pitanju  milionske investicije. Nadalje, očekuje finansijsku podršku viših nivoa kako bi dijelom bila sanirana silna vladina dugovanja koja godinama rastu.

Vlada USK šansu vidi i u grant sredstvima u iznosu od 30 miliona KM namijenjenim zapošljavanju.  Prošle godine, od šest miliona, povučena su tek dva, što je odraz neozbiljnosti  institucija zaduženih za ovaj proces, ističe premijer Husein Rošić. 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING