ODRŽANA TRADICIONALNA ŠTRAPARIJADA NA IZAČIĆU

- Zadnjeg martovskog dana na Karauli je bila upriličena štraparijada, međutim, kiša nije dozvolila da se program provede do kraja, pa je jučer ista ponovljena

  • AUTOR: rtvusk
  • 08.04.2018 - 13:37
  • 4388

BIHAĆ, 8. aprila - Jednaestu godinu zaredom Izačićani sudomaćini  štraparijadi – takmičenju u izvlačenju šumskih klada. Godinama su ovi ljudi egzistencijalno bili vezani za konje i šumu. Inicijator vraćanja ove tradicionalne vještine i takmičenja je Samir Aličić.

Šta je zapravo štraparijada? Furman, rabadžija ili štrapar – to je onaj koji vodi konja i izvlači balvane iz šume. To  je prastaro zanimanje i smatra se jednim od najtežih poslova. Štrapari, iako samo vodiči, rade težak fizički posao i zato su to uglavnom mlađi ljudi.To je to mjesto koje pored rada u šumu osigurava produžetak vrste. To su štraparijade.  Počele su u BiH, pa prenijete u zemlje u okruženju.

Takmičenje se odvija u tri kategorije - laka, srednja i teška, odnosno samci. Težina balvana je 900, 1300 i 2 hiljade kilograma. Osim što konji moraju povući balvan s mjesta moraju ga  vući do cilja do 90 metara. Jedan od jučerašnjih pobjednika bio je konj  Milorada Stojanovića ZISA.

Na kraju štraparijade dodijeljene su nagrade, a najboljim konjima cijena je porasla. Ljubiteljima konja pored staze nije nedostajalo ni zabave. Bilo je roštilja i zanatlija, štandova za prodaju svega i svačega, pjevača i za kraj narodno veselje.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING