OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE SIDIKA SMLATIĆA

- Sidik Smlatić je vrijedio za izuzetno sposobnog, odlučnog i neustrašivog starješinu, rado viđenog i prihvaćenog među saborcima

  • AUTOR: Darmin Hadžić
  • 12.12.2018 - 15:17
  • 400

BIHAĆ, 12. decembra - Nizom aktivnosti u Bihaću se danas obilježava godišnjica pogibije Sidika Smlatića, nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima.  U prisustvu porodice, prijatelja, ratnih saboraca, predstavnika Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona položeno je cvijeće i proučena  Fatiha na lokalitetu Barakovac na Grabežu, gdje je Smlatić poginuo. 

Od početka ratnih dešavanja u BiH Smlatić je aktivno bio uključen u redove Teritorijalne odbrane, a kasnije Armije Republike BiH. Bio je komandir čete i pomoćnik komandanta za obavještajne poslove bataljona Ljutoč 501. slavne brigade.

Sidik Smlatić je vrijedio za izuzetno sposobnog, odlučnog i neustrašivog starješinu, rado viđenog i prihvaćenog među saborcima.

"On je bio jedna ljudska veličina , pa i vojnička i svi koji su ga poznavali to će potvrditI", kaže Mirsad Selmanović, ratni starješina i saborac Sidika Smlatića.

Na mjestu njegove pogibije na lokalitetu Barakovca na Grabežu proučena je Fatiha, položeno cvijeće i upriličeno prigodno obraćanje. Bila je ovo prilika i da se obilježi druga godišnjica smrti brigadira Seada Durakovića, dobitnika najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan i odlikovanja Srebrni štit.

"Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja kao organizator sa grupom saboraca obilježava svake godine ovo mjesto. Način na koji to radimo jeste da otrgnemo od zaborava naše heroji koji su branili BiH i koji su položili svoje živote", kaže Huse Behrem, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihać. 

"Svima nama ostaje u amanet da vodimo računa o svojim borcima koji su poginuli braneći državu", Rasim Pajić, predsjedavajući Skupštine USK.

Delegacije su se potom uputile na još jedno mjesto pogibije boraca Petog korpusa na Grabežu, a zatim na mezarje Humci. I na Humcima je proučena Fatiha I položeno cvijeće na mezaru Sidika Smlatića I njegovog saborca, brigadira Oružanih snaga Seada Durakovića, koji je prije dvije godine tragično izgubio život u Bihaću.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING