OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA POČINJENOG ZLOČINA NAD LOGORAŠIMA U KERATERMU

- Kroz ovaj logor u proteklom ratu prošlo je oko tri hiljade civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a 371 zatvorenik nije preživio...

  • AUTOR: rtvusk
  • 25.07.2019 - 16:55
  • 113

PRIJEDOR, 25. jula - Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno s Regionalnim savezom logoraša Banja Luka obilježio je dvadeset i sedmu godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Keraterm u Prijedoru.

Kroz ovaj logor u proteklom ratu prošlo je oko tri hiljade civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a 371 zatvorenik nije preživio. Zločini u njemu obilježavaju se svakog 24. jula kao podsjećanje na masakr koji se desio toga dana 1992. godine u sobi broj 3, kada je u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša. Polaganjem cvijeća na spomen-ploču i učenjem fatihe i minutom šutnje, odana je počast ubijenim logorašima logora Keraterm, ali i svim logorašima u BiH. Poslana je jasna poruka  "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi".

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92" ističe kako još uvijek nisu pronađene sve žrtve ovoga logora a najveći broj onih koji su počinili ovaj zločin nisu procesuirani. Među više od tri hiljade logoraša u logoru Keraterm bio je i Refik Jaskić koji je ovdje proveo šezdeset i jedan dan. I danas se sjeća tortura kroz koje je prošao. U tzv. dvojci bio je s još 650 logoraša, a o crnim danima i još crnjim noćima nosit će uspomene do kraja života.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING