OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA SLAMANJA FEBRUARSKE OFANZIVE NA BIHAĆKI OKRUG

- Cijena slamanja ofanzive bila su stotinu i dva ubijena i 400 ranjenih branitelja

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.02.2018 - 17:24
  • 1220

BIHAĆ, 10. februara - Tradicionalnom manifestacijom sjećanja na Hasinom vrhu, na Grmuško-srbljanskom platou, branitelji, članovi njihovih obitelji, pripadnici javnog života općina i kantona i brojni građani podsjetili su se danas na slamanje najteže ofanzive agresora na Bihaćki okrug, koja je počela 6. februara i trajala sve do marta 1994.godine.

Cilj agresora je bio protjerivanje snaga Petog korpusa sa Grmuško-srbljanskog platoa, ulazak u kanjon Une i presijecanje komunikacije Bihać-Cazin. Bio je to jedan od najtežih perioda odbrane i uopće života u tadašnjem Bihaćkom okrugu.

Iako, nekoliko puta brojniji i opremljeniji agresor od februara do marta 1994.nije uspio osvojiti Hasin vrh i grmuško-srbljanski plato. Nije uspio uništiti centralu „Kostela“, niti presjeći komunikaciju Bihać-Cazin. Zbog ciljeva agresora i te jedne od najtežih ofanziva bili su to za odbranu, ali i život u Bihaćkom okrugu najteži dani.

Podršku agresoru pružila je tzv. Abdićeva Narodna odbrana, a Abdić je 24. februara potpisao saradnju sa Miloševićem. Cijena slamanja ofanzive, ali i odbrane Grmuško-srblanskog platoa i Bihaćkog okruga bila su stotinu i dva ubijena i 400 ranjenih branitelja.

U tim odsutnim trenucima odbrane počela je priprema Akcije „Tigar-Sloboda“, jedne od najznačjnijih u odbrani Okruga, koja će epilog dobiti nekoliko mjeseci kasnije.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING