OBILJEŽENA 21. GODIŠNJICA ZLOČINA U SELU SASINA

- U noći između 21. i 22. septembra 1995. godine, u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 nedužnih civila, među kojima i jedna žena.

  • AUTOR: rtvusk
  • 21.09.2016 - 13:01
  • 969

SANSKI MOST, 21.septembra - U selu Sasina obilježena je 21. godišnjica zločina kojeg su srpske snage izvršile nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta. Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i brojne delegacije iz društveno političkog i vjerskog života općine, danas su evocirali uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima „Maršom mira“ iz centra grada, s Trga ljiljana, do spomen obilježja u Sasini. Sudjelovao je veliki broj učesnika, a na taj način se željela uputiti poruka da se ovakvi zločini više nikad i nikome ne smiju ponoviti.  Prisutnima su se obratili glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, načelnik Općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, predstavnik porodica ubijenih žrtava, Izedin Kumalić te predsjednik MZ Šehovci, Nermin Talić.

U noći  između 21. i 22. septembra 1995. godine, u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 nedužnih civila, među kojima i jedna žena. Nedužni ljudi su na stratište dovezeni iz sela Šehovci gdje su prije toga bili zatočeni.  Potom su brutalno likvidirani ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Strijeljanje su igrom slučaja preživjele dvije osobe koje su kasnije svjedočile o ovim događajima. Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na šehidskom mezarju Poljak-Šehovci. Delegacije i građani su zatim posjetili ovo šehidsko mezarje gdje su ukopana tijela žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice u selu Sasina. Na spomen turbe na ovom mezarju položeno je cvijeće, a prisutni su se učenjem fatihe sjetili svih ubijenih žrtava.  


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING