OBILJEŽAVA SE SVJETSKI DAN VIDA

- Problemi sa vidom mogu se pojaviti bilo kad, bez obzira na godine i socijalni status, a vrlo su česti kod školske djece

prim.dr.Suada Velagić, spec.oftalmologije
  • AUTOR: Irma Redžepagić
  • 11.10.2018 - 15:48
  • 287

BIHAĆ, 11. oktobra - Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u oktobru sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom.

Ova godina je peta u primjeni akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju sljepoće i oštećenja vida pod nazivom "Briga o očima svugdje". Ove godine teže  ka rješenjima kako bi omogućili da svi u svijetu imaju pristup zaštiti zdravlja očiju.

Na Odjelu za očne bolesti u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ smješten je veliki broj pacijenata. Problemi sa vidom mogu se pojaviti bilo kad, bez obzira na godine i socijalni status, a vrlo su česti kod školske djece.

„Naša djeca imaju sistematske preglede,svake godine u vrtiću,izdvoje se djeca kod koji postoji sumnja da nešto nije u redu,pa se šalju na pregled,pri upisu u školu djeca imaju preglede,a i primarna zdravstvena zaštita organizira sistematske preglede tokom školovanja“, kaže prim.dr.Suada Velagić, spec.oftalmologije.

Danas su najmlađi, ali i oni stariji ovisni o mobitelima i računarima izloženi riziku od dugotrajnog oštećenja vida. Trend je primjetan posebno u posljednjih nekoliko godina, a zabrinjavajuće je i što na Odjel dolaze sve mlađi.

„Djeca vrlo rano počnu provoditi vrijeme na mobitelima, laptopima, za takvim aparatima,treba svakako ograničiti boravak djece i pratiti ih“, kaže prim.dr. Velagić i dodaje da je u pripremi izrada projekta koji bi trebao početi ove godine, a implementirati se tokom sljedeće.

Bit će obuhvaćena djeca sa područja USK-a te će se na taj način dobiti jasnija slika o kvaliteti vida kod djece.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING