NOVIM RJEŠENJIMA I PRIMJERIMA DOBRE PRAKSE UNAPRIJEDITI BORAČKO-INVALIDSKU ZAŠTITU

- Rješavanje nekih pitanja iz oblasti boračke zaštite, koja ni 24 godine od završetka rata nisu jasno definirana, prioritet je kojim se napokon žele pozabaviti u Ministarstvu za pitanja boraca. Kako bi se to postiglo važna je veća uvezanost lokalnih zajednica koje zajedno s resornim ministarstvom mogu poboljšati status demobilisanih boraca i njihovih porodica po pitanju zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.05.2019 - 15:51
  • 243

USK, 18. maja - Oblast boračke zaštite trebala bi u narednom periodu doživjeti određene izmjene. Najavljuje to ministar za boračka pitanja Ermin Zulić, pojašnjavajući da su se s godinama, i već priličnog  perioda koji je protekao od završetka rata, desile značajne promjene. Za sada se razmatraju novi načini budućeg djelovanja ministarstva odnosno jedinica Boračko-invalidske zaštite koje egzistiraju u svim općinama kantona a koje se finansiraju sa nivoa kantona. Ministar Ermin Zulić ističe da u drugim kantonima lokalne zajednice imaju prioritetnu ulogu.

I u drugim segmentima, koji se odnose na boračku populaciju, morat će se unijeti izmjene, cijeni između ostalog Zulić. Značajna sredstva plasiraju se za stambeno zbrinjavanje bivših pripadnika odbrembeno-oslobodilačkog rata, rad boračkih udruženja, zapošljavanje boraca. No rezultati, nakon 24 godine od prestanka rata baš i nisu za pohvalu, kada je u pitanju položaj ove populacije, dodaje ministar. Još uvijek ima značajan broj veterana rata koji su zajedno sa svojim porodicama socijalni slučajevi.

Inače, Kantonalni fond za boračku populaciju i raseljena lica ima značajnu ulogu u rješavanju stambenog pitanja ove populacije i zahvaljući kojem su mnogitrajno riješili krov nad glavom. No i u ovom slučaju, uočene su određene manjkavosti a koje su, tvrdi ministar, prepoznali i u privremenom Upravnom odboru Fonda te s tim  u vezi odbili dati saglasnost na poslovanje ustanove u prošloj godini. Što će od pomenutog biti i realizirano može se konkretno očekivati u narednoj godini, do kada će i biti jasno u kojem pravcu će ići najavljene reforme u oblasti boračke zaštite.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING