NOVI SAOBRAĆAJNI STANDARDI: HOĆE LI DRŽAVA BIH STIMULIRATI UVOĐENJE EMISIONOG EKO 5 I EKO 6 STANDARDA?

- U Bosni i Hercegovini 1. juna na snagu stupa emisioni standard EKO-5 za rabljena vozila koja se uvoze u našu zemlju i EKO-6 za uvoz novih vozila. Pravilnikom o tehničkom pregledu kojeg je nedavno donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa pooštravaju se uvjeti za korištenje vozila koja saobračaju u BiH, posebno mjere ispitivanja sastava i kvaliteta ispušnih plinova prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila. Kakve mjere će BIH poduzeti u narednom periodu s ciljem zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem saobraćaja, odgovor smo potražili u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH

  • AUTOR: rtvusk
  • 26.05.2019 - 15:53
  • 155

BIHAĆ/LEIPZIG , 26. maja - Zamjenik ministra komunikacija i prometa BIH Saša Dalipagić učestvovao je Ministarskom okruglom stolu o prometu i klimatskim promjenama „COP24“, najvažnijoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Leipzigu.

Govoreći o tome kako BIH konstantno ulaže napore kako bi ispunila obaveze iz međunarodnih sporazuma koji su na snazi, posebno obaveze proistekle iz sporazuma i konvencija pod okriljem UN-a, Dalipagić je naveo konkretne mjere koje će naša zemlja pokušati poduzeti u predstojećem vremenu u cilju zaštite okoliša od zagađenja nastalog utjecajem saobraćaja.

Za sve ovo bit će potrebno izgraditi infrastrukturu poput punionica akumulatora za hibridne električne automobile koji ne zagađuju atmosferu. Mjerama će poticati i prijevoz biciklima u gradskim zonama, te veće korištenje gradskoga prijevoza od individualnih automobila.  Šta će stupanje na snagu emisionog standarda EKO-5 za rabljena i standarda EKO-6 za nova vozila koja se uvoze u našu zemlju, značiti u praksi, upitali smo Muhameda Begovića jednog od vlasnika auto-kuća.

Prema onom što smo imali priliku čuti, država bi trebala stimulirati građane koji uvoze rabljene automobile s emisionim standardom EKO-5 i nove EKO-6 a ne da svi podliježu istim aršinima. Ovo će naši građani osjetiti na svom kućnom budžetu jer će uvoz takvih vozila biti skuplji i do 2.000 eura, ali zato neće zagađivati okoliš i zrak će biti čišći nego što je to danas, smatra naš sagovornik.   


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING