NOVI PROJEKTI UNDP -A

- U sljedećih 7 godina , do 2025. godine za projekte energetske efikasnosti u BIH , Zeleni klimatski fond obezbijedio je 17,3 miliona američkih dolara. Ova sredstva preko javnih poziva UNDP i partnera biti će dodijeljena za 300 javnih ustanova i institucija, od kojih je u USK njih 9. Osnovne škole u Velikoj Kladuši, Bosanskoj Otoci, domovi zdravlja u Cazinu, Bosanskoj Krupi, KB, IPF, aplicirali su za ove projekte. U Dječijem vrtiću Bihać, s više od 3500 metara kvadratnih prostora , od 2014. godine, pokušavaju ovim putem osigurati sredstava za ovu namjenu

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.02.2019 - 15:49
  • 196

USK, 12. februara - JU Dječiji vrtić u Bihaću u dva objekta brine  o 360 djece  predškolske dobi. Kroz različite projekte, uspjeli su sanirati veće zahvate na objektu koji se nalazi u gradskom parku, gdje je zamijenjena stolarija, urađena fasada i potpuno zamijenjen sistem grijanja. Na takav način godišnje se uštedi značajan iznos. Nažalost,  ovako veliki radovi nisu završeni u objektu koji se nalazi na prostoru  Ozimica,  gdje je izuzev vanjskih prozora ostalo da se sanira jos dosta toga.

Trenutno se godišnje samo za grijanje ovog objekta troši 15.000 litara loz ulja što su enormni troškovi za ovu ustanovu. U upravi se  nadaju da će kroz javni poziv UNDP obezbjediti makar dio sredstava od potrebnih 100.000 maraka, koliko bi koštalo kompletno renoviranje. Elaborat je već spreman jer  posljednjih 5 godina  apliciraju na različite javne pozive.

UNDP zajedno sa partnerima pomaže lokalni razvoj jer za ovako velike investicije budzetska sredstva jednostavno nisu dovoljna. Kroz ukupnu realizaciju ovih sredstava oko 150.000 korisnika u BIH dobiti će bolje uvjete rada u javnim objektima. Pored toga bit će realizirano  više od 5000  novih radnih mjesta, a 2500  osoba proći će obuku u oblasti održivog energetskog menadžmenta.

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING