NOĆ MUZEJA: MANIFESTACIJA U FOKUSU SVE VEĆEG BROJA POSJETILACA

- Pored Spomen sobe sa ratnim eksponatima koja se nalazi u vlasništvu Osmana Sulića, prvi put sinoć je svoja vrata posjetiocima otvorio i Muzej USK-a

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.02.2019 - 17:55
  • 561

BIHAĆ, 02. februara - Noć muzeja posljednjih godina u zemljama u okruženju manifestacija je koja svake godine privlači sve veći broj posjetilaca. Besplatan ulaz, te zanimljive postavke, prilika su da se publika privuče i razgleda muzejske postavke.

Entuzijast i nekadašnji pripadnika V. Korpusa A RBiH, Osman Sulić, iz MZ Izačić i ove godine otvorio je vrata Spomen sobe sa eksponatima, posvećenu ratnim godinama. Posjetioci su mogli vidjeti eksponate koje Osman prikuplja zadnjih nekoliko godina.

-  Volio bi da i masa nas koji imamo nesto ovakvo, da pokazemo da smo i mi Evropa i da bar kroz ovu kulturu na neki način posaljemo svijetu poruku da postojimo, - kazao je Osman Sulić.

Nevzeta Hodžić, član je Planinarskog društva „Horizont“ dugi niz godina. Prvi put je posjetila Osmanovu spomen sobu i nije krila oduševljenje viđenim.

- Zadovoljni smo, prelijepo je,samo šteta je što je malen prostor, posto je gospodin Sulić rekao da ima još stvari koje nema gdje izložiti nazalost,  - dodaje Nevzeta.

- Šteta što nema više ovakvih stvari, ne samo kao ovaj Osmanov ratni muzej, odnosno ratna spomen soba, nego da je to večeras praznik kulture. Uglavnom sve je dobro i pozitivno, - kazao je Anel Kajtezović.

Svoja vrata za posjetioce sinoć je povodom Noći muzeja otvorio i Muzej USK-a. Svi zainteresirani mogu vidjeti radove koji se nalaze na listi Nacionalnih spomenika ali i druge.

- Željeli smo da na neki način omogućimo da se vide ta djela i da krenemo sa tim klasičnim pristupom iz umjetničke zbirke pa ćemo proširivati, u toku ovih nekoliko dana, mi ćemo ubacivati novijih radova i omogućiti uključivanje multimedijalnih projekata gdje ćemo i ubuduće kroz ovakve večeri muzeja omogućiti bolju prezentaciju, - kazao je Ahmet Ibukić, kustos.

Noć muzeja je kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih institucija kulture koji imaju za cilj da budu otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu. Prva Noć muzeja održana je u Berlinu 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaju realizirana, ubrzo se ovaj vid kulturnog dešavanja proširio na više institucija i različitih gradova širom Evrope pa i svijeta.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING