NEVRIJEME U ITALIJI ODNIJELO OSAM ŽIVOTA, VENECIJA POPLAVLJENA

- Širom Italije na snazi upozorenje na poplave zbog jakih kiša, a problem predstavlja i loše održavanje brojnih riječnih tokova

Poplavljena Venecija (Getty Images)
  • AUTOR: bhrt
  • 30.10.2018 - 15:01
  • 493

RIM, 30. oktobra - U nevremenu i poplavama koje su zahvatile Italiju od nedjelje poginulo je najmanje osam ljudi, javila je civilna zaštita dok su brojne škole širom zemlje danas zatvorene.

Pored petoro nastradalih u nevremenu tokom jučerašnjeg dana jedan muškarac je poginuo od rušenja drveta u sjeveroistočnoj oblasti Venetu i jedan vatrogasac u sjevernoj pokrajini Alto Adiđe u operacijama spašavanja.

Širom Italije na snazi je upozorenje na poplave zbog jakih kiša, a problem predstavlja i loše održavanje brojnih riječnih tokova. Jak vjetar je obarao drveće zbog čega su juče četiri prolaznika izgubila život u području Napulja i Lacija. Jedna žena je nastradala od odrona blata i kamenja u svojoj kući u oblasti Trentino, javile su italijanske vlasti.

Jedan čovjek se vodi kao nestao u moru kod Kalabrije pošto je njegov prazan jedrenjak pronađen nasukan na stijenama, a tijelo uočeno u moru nije moglo da se izvuče zbog snažne oluje.

Više od 23.000 ljudi je ostalo bez struje u oblasti Furlanija Julijska krajina, a brojni putevi su neprohodni, javile su lokalne vlasti.

Jake kiše praćene vjetrovima koji su dostizali do 180 kilometara na sat u nekim oblastima Italije izazvale su i velike poremećaje u saobraćaju, uz više od 7.000 intervencija vatrogasaca na terenu.

Nivo vode u Veneciji jučer je iznosio 149 centimetara iznad uobičajenog nivoa mora, te je poplavljeno 70 posto ulica i trgova tog grada na vodi, saopćile su gradske vlasti.

Aerodrom u Đenovi je također pretrpio velika oštećenja i bit će zatvoren dok pista ne bude sanirana. Škole u gradu biće zatvorene cijelog dana, kao i u Rimu i brojnim drugim italijanskim mjestima.

Gradske vlasti su juče zatvorile rimske turističke atrakcije Koloseum i Forum. Guverner regiona Veneto Luka Zaja rekao je da bi poplave mogle dostići nivo razorne poplave iz 1966. koja je pogodila Veneciju i Firencu i naložio zatvaranje škola u Venetu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING