NAUČNA ISTRAŽIVANJA NP SUTJESKA: IZGRADNJOM MALIH HIDROELEKTRANA 12 GRUPA ORGANIZAMA BI BILO UGROŽENO

- Trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijalizovanih za 12 grupa organizama, koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili direktno ili indirektno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana

  • AUTOR: Anadolija
  • 27.06.2015 - 10:19
  • 580

SARAJEVO, 27. juna -  (AA) - U Nacionalnom parku Sutjeska je trenutno u toku istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog uticaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama. Ovogodišnje istraživanje nastavak je sistematskih istraživanja započetih prošle godine nakon usvajanja studija uticaja na životnu sredinu, koje površno i bez ikakvog utemeljenja procjenjuju da male hidrocentrale neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.


Istraživanja su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švajcarske organizacije Pro Natura, a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon niza dostavljenih stručnih mišljenja, publikacija i konsultacija, Vlada RS se Narodnoj skupštini RS, koja je trebala da izglasa građansku inicijativu protiv hidroelektrana, obratila posebnim dopisom u kome naročito ističe da se "generalno može konstatovati da su razlozi za pokretanje građanske inicijative dati u samoj inicijativi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepizanih iz stručne literature koja služi isključivo za edukaciju, obrazovanje i školovanje učenika i studenata i, kao takvi, ne predstavljaju odraz stvarnog i realnog stanja u Nacionalnom parku“.

Đorđije Milanović, iz Udruženja za zaštitu drveća “Arbor Magna” navodi da trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijalizovanih za 12 grupa organizama (ribe, makrozoobentos, ptice, insekti, slijepi miševi, sitni sisari, velike zvijeri, vodozemci, gmizavci, mahovine, biljke i gljive), koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili direktno ili indirektno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana.

"Ovim se, kao i više puta ranije, jasno pobijaju pomenuti navodi iz dopisa Vlade RS, kako su naši razlozi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature, dok izrađivač studija uticaja na životnu sredinu nije čak ispravno ni prepisao stručne podatke“, naveo je Milanović.

Protiv planova za izgradnju hidroelektrana i za očuvanje naših rijeka glasno ustaje naučna i stručna javnost.

Čedomir Crnogorac, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci navodi da kаo referentni poznаvаoc riječne mreže RS-a, аutor brojnih nаučnih rаdovа i monogrаfijа o rijekаmа i zаštiti rijekа RS-a, želi da mu se dozvoli dа zаjedno kаžemo "stop hidrocidu“ u RS-u u ime nаs i u ime budućih generаcijа.

"Potаmološki biseri rijeke Sutjeskа, Hrčаvkа, Studenа, Jаlovа, Govzа, Bistricа, Jаnj i mnoge druge nа udаru su neprimjerenog nаrušаvаnjа osnovnih prirodnih vrijednosti hidrosfernog kompleksа RS-a“, naglašava Crnogorac.

Kampanja Bitka za Sutjesku ovim istraživanjem dobija novu dimenziju i dodatnu argumentaciju.

Nataša Crnković, iz Centra za životnu sredinu naglašava da će se za Sutjesku i Hrčavku boriti svim sredstvima.

"Ovo istraživanje pokazuje ozbiljnost, ali i veliku predanost koju nekoliko organizacija ulaže da bismo očuvali najvrijednije kutke naše zemlje. Želimo realnu sliku vrijednosti ovih rijeka, a ovo istraživanje već dokazuje da je riječ o jedinstvenim ekosistemima koji nipošto ne smiju da se ugroze“, navodi Crnković.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING