NAUČNA ISTRAŽIVANJA NP SUTJESKA: IZGRADNJOM MALIH HIDROELEKTRANA 12 GRUPA ORGANIZAMA BI BILO UGROŽENO

- Trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijalizovanih za 12 grupa organizama, koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili direktno ili indirektno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana

  • AUTOR: Anadolija
  • 27.06.2015 - 10:19
  • 523

SARAJEVO, 27. juna -  (AA) - U Nacionalnom parku Sutjeska je trenutno u toku istraživanje živog svijeta u kanjonima Sutjeske i Hrčavke, u zoni neposrednog uticaja planiranih malih hidroelektrana na ovim rijekama. Ovogodišnje istraživanje nastavak je sistematskih istraživanja započetih prošle godine nakon usvajanja studija uticaja na životnu sredinu, koje površno i bez ikakvog utemeljenja procjenjuju da male hidrocentrale neće imati negativan uticaj na životnu sredinu.


Istraživanja su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švajcarske organizacije Pro Natura, a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon niza dostavljenih stručnih mišljenja, publikacija i konsultacija, Vlada RS se Narodnoj skupštini RS, koja je trebala da izglasa građansku inicijativu protiv hidroelektrana, obratila posebnim dopisom u kome naročito ističe da se "generalno može konstatovati da su razlozi za pokretanje građanske inicijative dati u samoj inicijativi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepizanih iz stručne literature koja služi isključivo za edukaciju, obrazovanje i školovanje učenika i studenata i, kao takvi, ne predstavljaju odraz stvarnog i realnog stanja u Nacionalnom parku“.

Đorđije Milanović, iz Udruženja za zaštitu drveća “Arbor Magna” navodi da trenutno u Hrčavki i Sutjesci boravi više od 20 priznatih istraživača specijalizovanih za 12 grupa organizama (ribe, makrozoobentos, ptice, insekti, slijepi miševi, sitni sisari, velike zvijeri, vodozemci, gmizavci, mahovine, biljke i gljive), koji su vezani za ove vodotoke i koji bi bili direktno ili indirektno ugroženi izgradnjom malih hidroelektrana.

"Ovim se, kao i više puta ranije, jasno pobijaju pomenuti navodi iz dopisa Vlade RS, kako su naši razlozi bazirani na nizu nedokazanih pretpostavki i teoretskih fraza prepisanih iz stručne literature, dok izrađivač studija uticaja na životnu sredinu nije čak ispravno ni prepisao stručne podatke“, naveo je Milanović.

Protiv planova za izgradnju hidroelektrana i za očuvanje naših rijeka glasno ustaje naučna i stručna javnost.

Čedomir Crnogorac, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci navodi da kаo referentni poznаvаoc riječne mreže RS-a, аutor brojnih nаučnih rаdovа i monogrаfijа o rijekаmа i zаštiti rijekа RS-a, želi da mu se dozvoli dа zаjedno kаžemo "stop hidrocidu“ u RS-u u ime nаs i u ime budućih generаcijа.

"Potаmološki biseri rijeke Sutjeskа, Hrčаvkа, Studenа, Jаlovа, Govzа, Bistricа, Jаnj i mnoge druge nа udаru su neprimjerenog nаrušаvаnjа osnovnih prirodnih vrijednosti hidrosfernog kompleksа RS-a“, naglašava Crnogorac.

Kampanja Bitka za Sutjesku ovim istraživanjem dobija novu dimenziju i dodatnu argumentaciju.

Nataša Crnković, iz Centra za životnu sredinu naglašava da će se za Sutjesku i Hrčavku boriti svim sredstvima.

"Ovo istraživanje pokazuje ozbiljnost, ali i veliku predanost koju nekoliko organizacija ulaže da bismo očuvali najvrijednije kutke naše zemlje. Želimo realnu sliku vrijednosti ovih rijeka, a ovo istraživanje već dokazuje da je riječ o jedinstvenim ekosistemima koji nipošto ne smiju da se ugroze“, navodi Crnković.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING