NAKON ZAHTJEVA SINDIKATA ZA SMJENU MINISTRA KAPIĆA: OTIĆU ĆU KADA JA TO ODLUČIM ILI ODLUČE ONI KOJI SU ME IMENOVALI NA OVU POZICIJU

- Prozivke sindikalista smatra neutemeljenim i da njegovu smjenu traže oni kojima je zasmetao u ostvarivanju ličnih interesa

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.10.2017 - 14:54
  • 512

BIHAĆ, 12. oktobra - U našim informativnim emisijama emitovali smo zaključke sa vanredne sjednice Sindikata uposlenih u zdravstvu USK. Podsjetimo,u Sindikatu su naveli više aktulenih problema u zdravstvu između ostalog problematiku  neprimjene Kolektivnog ugovora te stanje u Kantonalnoj bolnici. Najodgovornijeg smatraju aktuelnog ministra zdravstva Hazima Kapića te su jučer bili jednoglasni da je vrijeme da on ode.Ministar Kapić danas za našu kuću kaže da će otići, ali kada to  odluči  on i oni koji su ga imenovali na poziciju prvog čovjeka zdravstva. Prozivke sindikalista smatra neutemeljenim i da njegovu smjenu traže oni kojima je zasmetao u ostvarivanju ličnih interesa.

Ministar Kapić smatra da Sindikat mora da se bori za prava radnika, a ne za prava direktora i to je u ovoj priči vrlo jasno i ova odluka Sindikata je podnožje ledenog brijega, a da sa vrha brijega padne još neko osim ministra. „Ja smatram da su ovdje u pitanju lični interesi  i u ovoj igri nije samo pitanje rada i Kolektivnog ugovora, ovdje je u pitanju i esencijalna lista koja treba biti usvojena ,ona je završena i otvorena.Ta lista će mnoge pojedince vrlo pogoditi  ako se usvoji, kazao je ministar Kapić. 

Ministar  smatra da  su za primjenu Kolektivnog ugovora isključio  odgovorni  menadžmenti zdravstvenih ustanova od kojih je i nedavno po tom pitanju  zatražio dodatne  informacije. Podsjeća da je i posljednja aktivnost u tom smjeru bila  potpisani aneks na kolektivni  ugovor:

„Izvršen je bukvalno pritisak na ministra i mi smo donijeli aneks  koji je opet na neki način nezakonit jer smo satnicu 2.35 snizili na 2,14  i tim aneksom smo naveli da ustanove koje imaju finansijsku mogućnost  da primjene 2,35,  a one koje nisu da to učine u saglasnost sa sindikatom ili ekonomskim vijećem.  Po meni, menadžment je odgovoran za implementaciju,  a Ministarstvo samo verificira ono što menadžment dostavi.“  

Optužbe da koči kredit za Kantonalnu bolnicu, ministar također demantuje. Iako lično smatra da kredit nije  rješenje kojim će se pomoći Bolnici već isključivo pogodovati dobavljačima, uveliko se radi na njegovom dobijanju. Istina je medjutim da su se pojavile zakonske  prepreke. Vanbudžetski fondovi ne mogu  biti garanti ,a problem je i kako će, kaže minisatar,   Bolnica vraćati pozajmljena  sredstava jer ista ima gubitak.

Sa stanjem u bolnici općenito ministar nije zadovoljan.Već odavno upozorava da Bolnica troši više sredstava nego što je potrebno, da on lično  ima slabu  komunikaciju  sa Upravom, a  na Sindikat  gleda kao  organizaciju pojedinaca koja je  u službi direktora. No svjestan je ministar da  problemi nisu samo u Kantonalnoj bolnici. U  cjelokupnom zdravstvu USK mnoge stvari ne štimaju pa i česte smjene ministara zdravstva otvaraju prostor  za razne manipulacije i  zloupotrebe što će u konačnici rezultirati totalnim kolapsom zdravstva u Kantonu.

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING