NACIONALNI PARK UNA PARTNER U PROJEKTU SAVA TIES

- Predstavnici JP Nacionalni park Una boravili su nedavno na regionalnoj radionici u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ u Sremskoj Mitrovici, organiziranoj u okviru projekta „Sava Ties (Tajs)“. Radionica je upriličena s ciljem doprinosa iznalaženju djelotvornog rješenja za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih stranih vrsta biljaka, koje nisu samo problem zaštite prirode, već imaju i negativan utjecaj na zdravlje ljudi i uzrokuju velike ekonomske gubitke

  • AUTOR: rtvusk
  • 23.03.2019 - 16:02
  • 234

SREMSKA MITROVICA/BIHAĆ, 23. marta - Nacionalni park „Una“ partner je na projektu „Sava Ties“ ili Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama. Projekt je to EU „Interreg Dunavski program“ u kojem je devet partnera, među kojima i Euronatur“ iz Njemačke. Cilj „Sava Ties“ projekta je ukloniti invazivne biljne vrste s područja NP Una koje mu ne pripadaju a donesene su na ove prostore. Invazivne biljne vrste uništavaju domaće i ne dozvoljavaju im da se normalno razmnožavaju.

To je pilot-projekt. Invazivne biljne vrste moguće je iskorijeniti mehanički, ispašom te herbicidima na lokaciji izvan nacionalnog parka, dodaje Štrkljević. Invazivne biljne vrste brzo se šire putem gomolja u zemlji i teško ih je uništiti. U Sremskoj Mitrovici je održana prva regionalna radionica u sklopu „Sava Ties“ projekta organizirana samo za partnere projekta. Nakon nje, kao uvertire za daljnje aktivnosti, slična radionica bit će održana 18. aprila u Bihaću. 

S Upravom Nacionalnog parka Una na projektu uništavanja invazivnih biljnih vrsta na ovom zaštićenom području rade kantonalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, mjesne zajednice u području NP Una, Razvojna agencija USK-a. Projekt ukupno traje tri godine. Svaka radionica bit će organizirana za različitu grupaciju, kako bi u projekt uključili što više stanovništva. NP Una realizira i projekt Interreg Mediteran – Eco Sustain koji bi za dva mjeseca trebao biti okončan. Njime bi se kvalitetnije pratili parametri kvaliteta rijeke Une.

Zahvaljujući ovome uređaju on-line je moguće pratiti i u svakom trenutku znati kolika je temperatura vode, ph-vrijednost, zamućenost i ostale karakteristike.   

   


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING