NACIONALNI PARK UNA: MIGRANTSKE RUTE UGROŽAVAJU U SVE VEĆOJ MJERI STANIŠTA MEDVJEDA I VUKA

- Migrantska ruta ima uticaj na životinjski svijet na Plješevici, jer kako šumski radnici primjećuju i prijavljuju, sve manje je srneće divljači na njenim obitavalištima, te da postoji više staza kojima se kreću migranti. Uposlenici Nacionalnog parka Una prate području zaštićene zone, tačnije mjesto Kalati iznad Kulen Vakufa, gdje hrvatska granična policija dovozi migrante nakon neuspjelog ulaska na teritorij susjedne države i EU. Ipak, nadaju se da to neće presudno uticati na njihov posao...

  • AUTOR: rtvusk
  • 09.08.2019 - 17:27
  • 1129

BIHAĆ, 9. augusta - Od same uspostave, Nacionalni park Una provodi velike projekte koji su vezani za faunu parka, odnosno za praćenje i istraživanje velikih zvijeri, tačnije za medvjeda i vuka. Ove godine su, na osnovu sporazuma o saradnji koji imaju sa Šumsko privrednim društvom „US Šume“ projektno područje proširili na Posebno lovište Plješevica, jer je životinjski prostor velikih zvjeri dosta veći od obuhvata NP Una.

Područje Plješevice ali i Nacionalnog parka Una, odnosno mjesta Kalati, iznad Kulen Vakufa, u kojem hrvatska Granična policija nelegalno dovozi migrante – puna je smeća. Iz NP izražavaju zabrinutost i kažu da ukoliko se u ovom trenutku zaustavi kretanje migranata Plješevicom  – trebat će dvije godine da se očisti sve smeće koje se trenutno nalazi u šumi, odnosno na migrantskim trasama. Uz finacijske probleme u kojem Grad Bihać jedva pliva, te administrativnih probleme  kojim se NP Una susreće, u Parku izražavaju zabrinutost kada je ovaj problem u pitanju.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING