NACIONALNI FESTIVAL CVIJETA TREŠNJE - SAKURA U WASHINGTONU

- Organizirana je i šetnja u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija i učenici, a za dobru zabavu bili su zaduženi orkestri

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 15.04.2018 - 11:30
  • 549

WASHINGTON, 15. aprila – U Washingtonu, glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država organizirana je povorka povodom Nacionalnog festivala cvijeta trešnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Prisutni su mogli vidjeti i balone koji su predstavljali likove iz animiranih filmova, koje su nosili učesnici povorke.
Organizirana je i šetnja u kojoj su učestvovali predstavnici nevladinih organizacija i učenici, a za dobru zabavu bili su zaduženi orkestri.

U Washingtonu svake godine u martu i aprilu organizira Nacionalni festival cvijeta trešnje. Festival se održava od 1935. godine kada je pokrenut kao niz manifestacija s ciljem ujedinjavanja ljudi u najljepšem periodu godine, čemu nedvojbeno doprinosi i cvjetanje trešnje.

Na festivalu je svake godine odvojen i prostor koji predstavlja kulturu Japana, zemlje iz koje je ova trešnja i stigla u SAD. Japanska trešnja (Prunus serrulata), koju u Japanu zovu sakura, nacionalni je i simbol kulture te zemlje, a riječ je o cvjetnom stablu koje svojim beharom u obliku cvjetnog oblaka plijeni pažnju ljudi.

Japan je 1910. godine intenzivirao diplomatske odnose s Amerikom, a 1912. godine Tokio se pobratimio s Washingtonom. Tada su Japanci, u znak dobre volje i prijateljstva, Amerikancima poklonili nekoliko stabala trešnje, koje su tada zasađene u parku oko jezera Tidal u Washingtonu. Vremenom su stabla trešanja “osvajala” i druge krajeve grada, a od 1930. godine se smatraju jednim od njegovih glavnih simbola.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING