NA TRANSPLANTACIJU ČEKAJU I PO NEKOLIKO DECENIJA

- Oko 3000 pacijenata trenutno u BiH ide na dijalizu.

  • AUTOR: Rasima Henić, Delila Alibegović
  • 16.10.2017 - 11:50
  • 378

BIHAĆ, 16.oktobar - Da  zdravlje  građana  pored  ekonomske  situacije  itekako ovisi  i o političkim odlukama  dokazuju pacijenti koji čekaju na transplanatciju organa. Nepostojanje  državnog  ministarstva zdravlja, ali i  zakona  onemogućeno je da  BiH  bude u sistemu EUROTRANSPLANTA, a time i pacijentima priliku da dobiju donirani organ.Medju njima najbrojni su oni koji idu na dijalizu, a danas skoro rutinski postupak  transplantacije čekaju i po nekoliko decenija. Jedna od njih je i Emira Sušić koja  je  nakon 15 godina dijalize izgubila nadu. Ona će se 25. ovog mjeseca pridružiti svim dijaliznim pacijentima  u FBiH koji će, ugožavajući svoje zdravlje, na par sati odgoditi ovaj postupak,kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme.   

Oko 3000 pacijenata trenutno u BiH ide na dijalizu. Svi  oni uglavnom više godina pa i decenija prolaze kroz ovaj zahtjevan i skup medicinski postupak koji  znači život po strogo određenim pravilima. Većina njih kao jedinu nadu ima  transplantaciju organa  na šta se nažalost čeka dugo. BiH je pri samom dnu  u tome jer nije definiran sistem doniranja organa, iako su entiteski zakoni doneseni prije skoro deset godina. Od  100-tinjak  pacijenata koji dolaze na dijalizu u KB, njih 16 godinama čeka  tranplantaciju.

Hrvatska je nakon usvajanja  principa „pretpostavljenog pristanka“, odnosno  da su svi potencijalni  doneri, izuzev u slučaju izričite zabrane porodice dospjela u sami vrh po broju transplantiranih organa. Bh. pacijenti  za razliku od njih  osuđeni su  na  višedecenijsko čekanje, tokom kojih su prisiljeni  svaki drugi dan dolaziti na dijalizu. Jedna od njih je i Emira Sušić iz Bihaća.

U situaciji gdje pacijenti godinama  čekaju na transplantaciju,nekima od njih malo nade  dala je  NVO Otvorena mreža koja je uz humanitarne akcije omogućila  liječenje u inostranstvu.

Ali kao i u svakoj priči stvarni život, pogotovo za ove pacijente, pun je prepreka. Emira je i nakon prikupljnih 80.000 maraka u roku od 3 godine trebala biti operirana  u Francuskoj, što se još nije dogodilo. Objašnjenja  za nju više nisu dovoljna.

Pored bolesti Emiru kao i druge dijalizne pacijente ubija čekanje na transplantaciju. Uslovno rečeno, ne  mogu dobiti donirani organ jer zakon to pitanje nije do kraja riješio. A za sve njih vrijeme je ključni faktor  za povratak u makar djelimično normalni život.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING