INFO

 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI MALO DO UMJERENO OBLAČNO
 • SANSKI MOST: DOGOVOR O PROGRAMU POTICAJA U INTERESU SNAŽNIJE POLJOPRIVREDE
 • PRESS KONFERENCIJU DANAS ODRŽAO SDP GRADA BIHAĆA
 • VLADA FEDERACIJE BIH: ZA TRI BOLNICE 30 MILIONA KM
 • BEOGRAD: NA MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA VIŠE OD 900 IZLAGAČA IZ 40 ZEMALJA
 • MERKEL O NAPADU U HANAUU: MI NAŠE GRAĐANE NE RAZLIKUJEMO PREMA PORIJEKLU I RELIGIJI
 • MALOLJETNI MIGRANTI I IZBJEGLICE: BRIGO DRŽAVNA PREĐI NA UNSKO-SANSKI KANTON
 • NEMA ZEMLJE ZA STARCE: A DANAS JE SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE
 • JUBILEJ SA OPTIMIZMOM: BUŽIM DANAS OBILJEŽIO 25. GODIŠNJICU PROGLAŠENJA OPĆINE
 • U FEDERACIJI BIH POVEĆAVA SE BROJ MALOLJETNIH MIGRANATA, POSTAVLJA SE PITANJE KO ĆE O NJIMA VODITI BRIGU
 • DIPLOMATSKI ZIMSKI BAZAR 2019: DODIJELJENO 249.000 KM UDRUŽENJIMA KOJA RADE SA DJECOM I MLADIMA

NA PUT SE SPREMAM: SUTRA U SARAJEVU SASTANAK OPERATIVNOG ŠTABA ZA PITANJA MIGRACIJA

- U Sarajevu je za sutra zakazan sastanak Operativnog štaba za pitanja migracija, kojem će prisustvovati premijer USK Mustafa Ružnić, policijski komesar Mujo Koričić te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Uz ukupnu ocjenu trenutnog stanja ministru sigurnosti ali i ostalim predstavnicima institucija BiH koje su uključene u ovo pitanje, biti će prezentirana odluka GV-a o lokaciji Vučjak za uspostavu novog migrantskog centra, ali i trenutna situacija u USK koji je najviše pogođen migrantskom krizom

NA PUT SE SPREMAM: SUTRA U SARAJEVU SASTANAK OPERATIVNOG ŠTABA ZA PITANJA MIGRACIJA

BIHAĆ, 29. maja - Hoće li i kada na Vučjaku niknuti migracioni centar kojim bi se Bihać rasteretio neizvjesno je još uvijek.

Osim odluke GV koje je prihvatilo ovaj prijedlog sve ostalo je nepoznanica. Migranti koji dolaze u velikom broju definitivno su promijenili život građana, a lokalne vlasti posljednjih godinu dana od Ministarstva sigurnosti BiH zahtijevaju da  počne upravljati ovom krizom. Upravo će se to tražiti  i na sutrašnjoj sjednici Operativnog štaba. Prema onome što je pred polazak na put najavio Šuhret Fazlić gradonačelnik Bihaća, tražit će rasterećenje Bihaća kao i to da svako radi svoj posao iz nadležnosti. Smatra da bi Bihaću i Velikoj Kladuši bilo daleko lakše funkcionirati u migrantskoj krizi da od istočne granice do ovog prostora postoji više migrantskih centara.

S obzirom da to nije praksa, cjelokupan teret krize prenosi se na Bihać i Veliku Kladušu gdje su mobilisani svi raspoloživi kapaciteti, ali to nije dovoljno u svakodnevnom funkcioniranju i susretu sa brojnim izazovima. Manje-više gotovo je nemoguće da se ovaj problem riješi bez uključenosti svih, od građana, NVO, medjunarodnih instititucija ali i državne vlasti koja je nažalost i u ovom pokazala neefikasnost. Sve je uglavnom ostavljeno lokalnim vlastima da same rješavaju, što dosad nije urodilo velikim rezultatima. Stoga, kako tvrdi novinar Amir Purić, građani moraju vršiti pritisak na donosioce odluka i na sve koji trebaju i imaju obavezu pomoći u ovoj situaciji.

Bihać je kao dio rješenja ponudio izmještanje migranata, za što se opravdano sumnja da je proces koji bi mogao predugo trajati. Ono što obeshrabruje su dosad odluke koje su donijete ali nisu provedene u djelo. Lokalne zajednice trebaju podršku, ali ono što je ključno jeste koordinacija državnih ministarstava, poput onog sigurnosti, za ljudska prava i izbjeglice do Ministartva vanjskih poslova. Time bi se posljedice migrantske krize, koje na tkz. Balkanskoj ruti  trenutno najviše trpi BiH,  smanjile makar djelimično.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING